Annons

Kvinna jobbade trots sjukersättning – tvingas betala tillbaka 458 000 kronor

Växjö • Publicerad 22 april 2021
.
.Foto: MAXIM THORÉ

En kvinna i Växjö arbetade mer än heltid men fick samtidigt sjukersättning. Nu måste hon betala tillbaka nästan en halv miljon kronor.

Under åren 2017 till 2020 har kvinnan i Växjö haft sjukersättning på knappt 12 000 kronor i bidrag varje månad. Totalt har hon fått 458 000 kronor utdelat från Försäkringskassan.

Annons

När myndigheten granskade ärendet visade sig att kvinnan under perioden har jobbat. Utredningen innehöll bland annat arbetsgivarintyg, anställningsavtal och uppgifter från Skatteverket, skriver Smålandsposten.

Kvinnan uppgav för sin handläggare att hon jobbade ibland men inte fick mycket betalt när myndigheten konfronterade henne. Hon har i ett brev till Försäkringskassan också uppgett att hon inte jobbade för att tjäna extra utanför att komma ut och röra på sig och att hon gärna ville fortsätta sin sjukskrivning och ”inte har någon förmåga att arbeta”.

Nu har Försäkringskassan beslutat att kvinnan måste betala tillbaka hela det belopp som hon har fått utbetalt i sjukersättning, totalt 458 000 kronor, skriver Smålandsposten.

Kvinnan ska ha arbetat mer än heltid under en månad. Hennes arbetsförmåga ska inte vara nedsatt i den omfattning som krävs för att få bidrag.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons