Annons

Kvinnor underrepresenterade som chefer i länet – två av tre chefer är män

Kronoberg • Publicerad 16 april 2022
Genrebild
Genrebild

34,5 procent av alla som är chefer eller har en arbetsledande befattning är kvinnor, visar den senaste statistiken från SCB som Ledarnas a-kassa har sammanställt.

– Kvinnor är underrepresenterade som chefer, trots att de i snitt har längre utbildning. Det är ett strukturellt slöseri med kompetens som leder till sämre konkurrenskraft och därmed lägre sysselsättning. För lägre arbetslöshet och ökad trygghet på arbetsmarknaden behöver fler kvinnor bli chefer, säger Daniel Asker, chef för Ledarnas a-kassa.

Annons

Under 2020 hade 2 559 kvinnor i Kronoberg ett yrke som innebar att de var chef eller hade en arbetsledande befattning, vilket motsvarar 34,5 procent av alla chefer i länet. För riket som helhet var andelen kvinnor som var chefer 35,2 procent.

Bland branscherna med högst andel kvinnor som chefer i landet finns förskoleverksamhet (93,7 procent kvinnor som är chefer), äldreomsorg (86,1 procent) och hälso- och sjukvård (78,5 procent). Yrken med lägst andel kvinnor som chefer 2020 var driftchefer inom bygg, anläggning och gruva (8,7 procent), officerare (9,2 procent) och specialistofficerare (10,7 procent).

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons