Annons

Länsstyrelsen avslår Växjö kommuns ansökan – kommunen överklagar

Växjö • Publicerad 20 april 2021
Kommunen vill ha en pir med brygga ut från badplatsen.
Kommunen vill ha en pir med brygga ut från badplatsen.

Växjö kommun planerar för en ny badplats vid Södra Bergundasjön med en sandstrand, brygga och en mindre pir ut i vattnet. Området är i dag skyddat som naturreservat och kommunen ansökte därför i juni 2020 om att få anlägga brygga i sjön.

Länsstyrelsen avslog ansökan och hänvisade till att tillstånd ska sökas hos mark- och miljödomstolen, som i sin tur skickade tillbaka ärendet till länsstyrelsen med hänvisning att det berörda området är under 3 000 kvadratmeter, vilket då ska hanteras av länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen har nu beslutat att avslå kommunens ansökan på nytt och hänvisar till att tillstånd ska sökas hos mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen menar att bryggan kommer att påverka en yta som överstiger 3 000 kvadratmeter och tillstånd ska sökas hos mark- och miljödomstolen. Växjö kommun väljer nu att överklaga beslutet.

– Växjö kommun har investerat miljontals kronor och vidtagit historiska åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten i våra sjöar för både djur, växter och människor. Vi arbetar dagligen med att förbättra miljön och höja attraktiviteten i kommunen. Bryggan i Torparängen är ett bra exempel på att tillgängliggöra de fantastiska sjöarna för våra invånare med respekt för djur och natur. Jag tycker att det är oroande att länsstyrelsen förhindrar utvecklingen trots att åtgärden görs med största respekt för klimatet, djur och natur, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Länsstyrelsen anser också att bryggan kommer att hindra vågskvalp att nå strandzonen vilket kan få negativa konsekvenser för naturmiljön. Kommunen tänker att de ska rensa botten från sten och lägga stenen i en cirka 35 meter lång pir med en träbrygga på. Stenbotten ersätts sedan av sand. Piren kommer att fungera som en vindskydd och hindra sandflykt.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons