Annons

Länsstyrelsen förtydligar ansvar och roller i ny rapport

Kronoberg • Publicerad 1 november 2020
Länsstyrelsen kronoberg
Länsstyrelsen kronobergFoto: Anna Nordström

Till följd av förra årets höga vattenflöden har Länsstyrelsen i Kronoberg nu tagit fram en slutrapport av sin utredning.

– Genom insatser från alla inblandade aktörer kunde konsekvenserna av dessa omfattande översvämningar trots allt begränsas, säger Carin Lamme Lindh, samhällsutvecklingsdirektör på Länsstyrelsen och fortsätter:

Annons

– De förslag på åtgärder som presenteras i rapporten handlar om gemensam beredskapsplanering för respektive avrinningsområde, identifiera riskutsatta objekt, förtydliga ansvar och roller, säger Carin Lamme Lindh.

Förra året drabbades Kronobergs län av höga vattenflöden i framförallt sjöar och vattendrag. Detta ledde sedan i sin tur till översvämningar som riskerade att påverka människors hälsa, miljön, kulturmiljöer och ekonomisk verksamhet.

Under flera veckors tid arbetade flera olika aktörer (från lokal till nationell nivå) för att hantera händelsen. Förhoppningarna var att konsekvenserna för samhället skulle bli så små som möjligt.

I februari 2020 beslutade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att Länsstyrelsen i Kronobergs län skulle utreda översvämningarna. Syftet med utredningen har varit att skapa en helhetsbild av händelsen, dokumentera konsekvenser och erfarenheter samt föreslå åtgärder för att öka länets förmåga att hantera liknande händelser i framtiden.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons