Annons

Länsstyrelsen satsar miljoner på fornlämningarna

Växjö • Publicerad 26 april 2020
Foto: Per Sandeback

Länsstyrelsen i Kronoberg har hittills i år beslutat om vård av cirka 540 fornlämningar och kulturhistoriskt viktiga platser inom länet, en ökning med runt 250 platser sedan förra året. Genom fornvården hålls bland annat platserna rena från skräp, buskar röjs och träd avverkas. Länsstyrelsen sätter även upp informations- och vägskyltar. Några av de mest kända objekten som ska tas om hand i år är Bergkvara slottsruin, Inglinge hög, Kronobergs slottsruin, Kånna högar, Tofta skans och Gullhögarna.

– Vi är mycket glada över att vi årligen kan samverka med många olika aktörer som till exempel Växjö kommun, Markaryds kommun och Skogsstyrelsen som utför skötselåtgärderna. Det innebär att fornlämningarna tas om hand och blir lättare att besöka och uppleva, säger Sofie Ekstrand, arkeolog på Länsstyrelsen i Kronobergs län. I samverkan med Trafikverket och med en entreprenör kommer dessutom länets alla 250 milstenar utmed länets vägnät att restaureras under en tvåårsperiod.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons