Annons

Länsstyrelsen: Ta bort strandskyddet vid små sjöar och vattendrag

Kronoberg
Publicerad 3 maj 2021
.
.Foto: ARNE FORSELL

Länsstyrelsen Kronoberg vill ta bort strandskyddet vid små sjöar och vattendrag. Enligt ett pressmeddelande skulle det både bli bättre för landsbygdens utveckling och innebära mindre byråkrati.

– Vi vill att det generella strandskyddet vid små sjöar och vattendrag tas bort. Detta ser vi som utredningens viktigaste förslag och det som kommer göra störst skillnad i praktiken i vårt län. Det blir också en avsevärd förenkling, säger Martin Sjödahl, miljödirektör för Länsstyrelsen Kronoberg.

Annons

Strandskyddet syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Länsstyrelsen förslag handlar bland annat om diken och bäckar upp till två meters bredd och sjöar som är mindre än en hektar.

– Det man ofta glömmer är att i Småland finns det många små bäckar och diken, som ofta ligger ute i skogen. Även dessa omfattas idag av strandskydd på etthundra meter på var sida. Det finns inget behov av dessa eftersom de oftast saknar en funktion för rekreation och friluftsliv. Människor utnyttjar dem helt enkelt inte på samma sätt som de gör med större sjöar och vattendrag, säger Martin Sjödahl.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons