Annons

Låt patienterna få vård på sin vårdcentral istället för att sitta på akuten!

Debattartikel av Suzanne Frank, riksdagskandidat för Moderaterna.
Växjö • Publicerad 1 september 2018
Foto: Barometern-OT

Idag är det stor brist på allmänspecialister på våra vårdcentraler i Växjö och i Kronoberg. Därför är behovet av hyrläkare stort och hyrläkarkostnaderna har ökat markant under denna mandatperiod.

Så kan det inte fortsätta. Vi moderater vill satsa på fler allmänläkare på vårdcentralerna genom att ta emot fler AT och ST-läkare, erbjuda bra handledning och ge information och stöd för t ex boende och barnomsorg. Nätverk och sociala aktiviteter bör också vara viktiga inslag för Region Kronoberg att satsa på för att kunna behålla sina utbildningsläkare som ju är den viktigaste rekryteringsbasen!

Annons

Som riksdagskandidat för moderaterna vill jag medverka till att vi får en ny primärvårdsreform i Sverige, där Anna Nergårdhs utredning God och nära vård måste utgöra basen i en ny mer tillgänglig vård för patienterna. Vi har en för sjukhustung vård i Sverige och framåt måste vi satsa på att patienterna kan få i stort sett hela sitt vårdbehov tillgodosett på sin vårdcentral.

Därför behövs det utbildas minst 1 250 fler allmänspecialister! Men även andra specialister som t ex psykologer, barnläkare, hjärtläkare m fl ska finnas ute på vårdcentralerna på olika tider för att möta patienternas behov. Det är också dags att införa fast läkarkontakt för alla patienter som vill i takt med att resurser från sjukhusen överförs till primärvården.

Idag sitter alltför många patienter i akutens väntrum istället för att kunna få en snabb och bra vård på sin vårdcentral!

Suzanne Frank, Riksdagskandidat (M)

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATTARTIKEL/INSÄNDARE? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons