Annons

Lauber (S): En fråga som kan vara full av skam

Debattartikel av Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.
Debatt • Publicerad 23 juli 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.
Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.Foto: David Färdigh

Vad gör du i sommar? En vanlig fråga som kan tyckas vara okomplicerad men som också kan vara full av skam för den som inget ska göra för att ekonomin är dålig. Denna, men framförallt förra sommar kommer nog gå till historien som somrarna vi stannade hemma. Många njuter av och upptäcker den svenska naturen. Jag tror det är bra både för själen och klimatet. Att semestra hemma har fått ett eget ord ”hemester”.

För många barn och familjer är dock semestra hemma ingen nyhet. För dem blir det inte mer exotiskt för att det de gjort varje sommar plötsligt får ett eget ord. Deras lägenhet är fortfarande lika liten och det finns inget utrymme för en vrå till avskildhet. Det finns inget sommarhus att åka till, en studsmatta eller pool i trädgården. Det finns  inte ens en trädgård. Dessutom har några av de kostnadsfria aktiviteter barnen andra sommar kunnat ta del av ställts in, av rädsla för smittspridning. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skickat pengar till Sveriges kommuner för gratis lovaktiviteter för barn. Det är bra. Jag besökte några av dem i Växjö kommun tidigare i sommar och det var full aktivitet. Aktiviteter som ger mening åt lovet.

Annons

Var fjärde vuxen i Sverige har under sin sommarsemester varken möjlighet till att göra en resa eller tillgång till sommarhus eller husvagn. De vuxna har barn. Var tionde barn i Sverige lever i familjer som inte har råd med det mest nödvändiga. Deras situation kommer inte att förbättras av allt som Corona medfört. Tvärtom.

Medan många av oss hemestrar finns det barn som ännu en sommar trängs i en varm lägenhet och längtar efter att skolan ska börja så det åtminstone finns något att göra. För de familjerna är sommarlovet alldeles för långt. Det är många veckor utan sysselsättning.

När hösten kommer hoppas jag att den förut obligatoriska uppgiften ”rita vad du gjorde under lovet” inte längre ryms i våra klassrum. Framåt kommer det finnas barn som ännu ett sportlov, påsklov och sommarlov kommer stanna hemma. Då är det viktigt att samhället är starkt. Kostnadsfria mötesplatser som till exempel fritidsgårdar och bibliotek är betydelsefulla. Hela samhället behöver göra investeringar så att alla barn får uppleva glädje och få meningsfulla lov. ”Pengar är inte allt” sägs det ibland men för den som inga pengar har, är pengar allt. För den som inte har pengar till det mest nödvändiga kretsar precis allt kring pengar.

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition

–––––

Håller du med eller går åsikterna isär? Har du åsikter om andra ämnen? Vi tar gärna emot debattartiklar och insändare. Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering. Läs mer nedan.

Här saknas innehåll

Malin Lauber (S)
Annons
Annons
Annons
Annons