Annons

Lauber (S) riktar skarp kritik mot förslaget

Växjö • Publicerad 23 oktober 2018
Malin Lauber.
Malin Lauber.Foto: URBAN NILSSON

Växjöbostäder kom under måndagen med ett förslag att de vill höja hyrorna med sju procent i årshyresförhandligarna. Något som får Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, att gå i taket.

Hon riktar skarp kritik i ett pressmeddelande.

Annons

– En hyreshöjning på sju procent kan leda till att familjer måste flytta från sin bostad. Hyran för en trea som kostar 6 500 kronor skulle höjas med 450 kronor. Det är mycket pengar för den som redan kämpar med att få ihop ekonomin. Jag tänker särskilt på pensionärer och studenter men även på de som har en låg lön, säger Malin Lauber (S) i ett pressmeddelande.

I samma skrivelse fortsätter sedan Lauber, som menar att en föreslagna hyreshöjningen är en direkt konsekvens av den moderatledda majoritetens agerande i bostadsfrågan.

– Den blågröna majoriteten tar pengar från Växjöbostäder för att finansiera kommunal verksamhet. Det innebär att en hyresgäst i Växjöbostäder betalar i genomsnitt nästan 11 000 kronor mer till kommunkassan nästa år än övriga skattebetalare. Att man nu vill chockhöja hyran beror på att pengar som hade kunnat användas till att bygga nya lägenheter och renovera gamla har tagits från bolaget, fortsätter Malin Lauber (S).

– I grund och botten är det här en fråga om anständighet och jämlikhet. Att chockhöja hyror är klasspolitik och leder till ökad ojämlikhet. Vi varnade tidigt och i valrörelsen för att den moderatledda majoritetens ansvarslösa ekonomiska politik skulle drabba hyresgästerna genom höjda hyror. Jag beklagar att det nu verkar som att vi hade rätt, avslutar Malin Lauber (S).

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons