Annons

Lektor misstänks för forskningsfusk

Växjö • Publicerad 5 november 2019
Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl

En forskare vid Linnéuniversitetet misstänks för forskningsfusk. Det var lektorn sökte anslag som Statliga Vetenskapsrådet slog larm. När Vetenskapsrådet, som delar ut nästan sju miljarder till svensk forskning varje år, skulle granska höstens ansökningar visade antiplagieringssystemet Urkund att 17 procent av bakgrundstexten i ansökan från Linnéuniversitetets forskare överensstämde med andra källor.

– De har kontaktat oss efter att en sakkunnig uppmärksammat detta. Vi håller på med en utredning. Ambitionen är att det ska läggas fram för beslut av rektor i december, säger Thorbjörn Nilsson, biträdande universitetsdirektör vid Linnéuniversitetet, till Smålandsposten.

Lektorn skriver i ett brev till Vettenskapsrådet att han är ledsen över det som har hänt och att han var utomlands i samband med att ansökan skulle skickas in vilket gjorde att han inte följde sin vanliga rutin och körde igenom ansökan i Urkund.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons