Annons

Let's talk about sex

Publicerad 29 augusti 2016
Foto: Linda Himsel
Foto: Linda Himsel

I slutet av juli gav Regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra en nationell befolkningsstudie inom området sex och reproduktivitet hälsa och rättigheter. Jag vet. Jag är lite sen på bollen, men detta är ett ämne som jag har varit tvungen att fundera på.

Jag är i sig inte emot denna studie på något sätt. Sex är en del av vår hälsa. Det vet nog alla som har haft, vill ha men inte får och de som har lite för ofta. Så visst är det dags för en studie av våra sexvanor som gjordes sist för 20 år sedan.

Annons

Men. Och nu får ni läsa ett äkta Tony Irving meeeen. Det finns saker. Enkla saker, som man aldrig tar med i studier som dessa. Saker som lever kvar årtionde efter årtionde. Och nu kanske det är dags att vi tar tag i dessa saker för att sexlivet ska höjas ett snäpp för oss.

Jag har nu haft ett aktivt sexliv i cirka 25 år och det finns några saker jag funderar över. I mitt fall handlar det om sex jag haft med män. Och jag har, för att inte hänga ut mina sexpartners, gjort en liten gallupundersökning bland vänner som har sex med män för att se om de varit med om samma saker. Det har de. Alla.

1. Penisvisningen. Du ligger i sängen och läser en bok. Diskmaskinen brummar hemtrevligt i köket och resten av huset ligger och sover. Då kommer mannen fram till min sänghalva, drar ner kalsongerna och håller sin penis i handen. Han visar den stolt med en blöt blick. Själv undrar du vad mannen ifråga vill att jag ska tänka. Åh vilken fin snopp du har? Vad duktigt av snoppen att den kan bli hård? Helt ärligt alla män, ni har en snopp och det är bra. Men det är just en snopp, penis, balle, kuk eller vad ni nu vill kalla den. Det är inte så att den framkallar en omedelbar upphetsning bara genom att visa sitt snittade huvud. Det krävs lite mer än så.

2. Bröstrullningen. När du är kvinna och har sex med en man så uppstår ofta bröstrullningen. Själv tänker jag på hur mormor med två händer skickligt rullade bullar på bakbordet. Man tittar ner och ser samma syn, två händer som febrilt rullar dina bröst som om de vill få till den exakta formen och önskar att de ska jäsa en aning. Not so upphetsande.

3. Den vilde. Flera av dem jag pratat med har berättat om hur mannen de ska ha sex med hänvisar till sin penis som den vilde. Vill du se den vilde? Har du träffat den vilde? Och så vidare. Själv fick jag en gång ett skrattanfall när mannen som stod framför mig frågade om jag kunde tämja den vilde. Jag såg framför mig hur man satt fast en penis i en elvisp och den vispade runt som en galning. Mycket roande, men mindre upphetsande.

Tänk om kvinnor skulle agera på samma sätt. Dra ner trosorna, sätta upp ena benet på nattduksbordet och visa hela skötet ovanför bokens kant. Dra lite i blygdläpparna för att RIKTIGT visa hela härligheten. Eller börja att knåda bröstkorgen så in i helvete så att skinnet blev glödande rött och sved vid varje gnuggning. Eller varför inte kalla våra sköten för de glupska. De som äter upp allt som kommer i vägen.

Att göra en undersökning kring svenskarnas sexliv är viktigt i det stora hela. Om det dessutom kan bidra till att vi pratar lite mer om sex och vad vi gillar och inte så kanske vi i framtiden kan slippa få ett ollon i ögat när vi på kvällskvisten kopplar av med en bok. Kan vi tumma på det?

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons