Annons

Lina vände blad – hittade hem

Växjö • Publicerad 10 april 2019
.
.Foto: Filip Sjöfors

Efter 15 år i hotellbranschen vände Lina Holmér blad och sökte sig istället till biblioteksvärlden. Nyligen tillträdde hon som bibliotekschef i Växjö, där stadsbiblioteket under året kommer genomgå stora förändringar.

– Vi har beviljats 1,2 miljoner av Kulturrådet för att ge mer plats åt vår barn- och ungdomsavdelning.

Annons

En spännande vandring från hemmet på stadsdelen Väster över smalspåret och med barnbiblioteket i Dockan-huset som slutmål. Så minns Lina Holmér sina första biblioteksbesök i barndomen. Med stor läshunger slukade hon såväl hästböcker som Fem-serien och Kitty-berättelserna. Fast att själv jobba på bibliotek var ingen ungdomsdröm. Istället hamnade hon i hotellbranschen där hon var verksam i 15 år.

– Men så innan 40-strecket dök lusten upp att göra något annat. Jag började plugga Biblioteks- och informationsvetenskap. Först var jag inte specifikt inriktad på att bli just bibliotekarie men efter ett tag kände jag att jag hittat rätt.

Du vände blad och hittade rätt?

– Ja, jag hittade hem. Jag älskar bibliotek!

Vad är det som gör bibliotek till en sådan fantastisk plats?

– Jag brukar säga att det som är ett torg, fast med tak över. Biblioteket är en plats som är öppen för alla och där alla verkligen möts. Här finns unga som sitter och pluggar, barnfamiljer som lånar barnböcker, äldre som tittar i dagstidningarna, någon som läser i glittriga magasin, någon som söker digital hjälp eller helt enkelt bara tar en fika.

Efter några år på Ljungby bibliotek så kommer nu Lina vara verksam i sin hemstad. Nyligen tillträdde hon nämligen som bibliotekschef i Växjö. Magazinet träffar henne på hennes nya arbetsplats på Stadsbiblioteket, som med 371 948 besökare under fjolåret får anses vara en av Växjös mest välbesökta platser.

– I medeltal har vi 1109 besökare per dag!

Stadsbiblioteket kommer genomgå stora förändringar framöver. Tack vare ett stöd från Kulturrådet på 1,2 miljoner ska Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning beredas mer plats.

– Med tanke på Växjös befolkningsstorlek så har stadsbibliotekets barn- och ungdomsdel varit underdimensionerad. Dessutom anges det tydligt i Bibliotekslagen att barn- och ungdomar ska vara en prioriterad grupp. Så nu ska vi bygga om i entréplanet och bereda mer plats för barn och ungdomar.

Annons

Det största ombyggnadsarbetet sker under sommaren och Stadsbiblioteket kommer därför vara stängd hela juli månad.

– Under den tiden kommer biblioteket på Teleborg vara Växjös huvudbibliotek. Viss service kommer finnas i Konsthallen och dessutom inför vi möjligheten till långlån under sommaren.

En del av verksamheten som idag finns i entréplanet kommer som en följd av den utökade barn- och ungdomsavdelningen flytta upp. Det blir även en del förändringar i den digitala miljön, ett område som Stadsbiblioteket också prioriterar.

– Som bibliotek ska vi ligga i framkant i den digitala utvecklingen.

Hur kommer framtidens bibliotek se ut? Finns böckerna kvar eller kommer de försvinna?

– Vårt uppdrag är att främja läsandet, men hur man läser är inte det viktiga. Boken i sig är ju bara ett medium för läsning, men under min tid kommer så är jag övertygad om att boken kommer att leva kvar. De flesta läser fortfarande böcker på papper.

Att läsa och att möjliggöra läsande handlar i grund och botten om demokrati menar Lina.

– Ja, demokratin började en gång i tiden med läsning. Ett samhälle där bara vissa kan läsa och andra inte har möjlighet att tillgodogöra sig kunskap skulle skapa stora orättvisor. Det är en viktig demokratisk aspekt att läsning och kunskap ska vara öppen för alla.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons