Annons

Linnéuniversitetet har synat verksamheten efter #Metoo

VÄXJÖ • Publicerad 19 juni 2018
Linnéuniversitetet
LinnéuniversitetetFoto: Lena Gunnarsson

Linnéuniversitetet sjösatte tidigare en kampanj där anonyma berättelser från den egna verksamheten samlades in i samband med #Metoo-upproret.

Syftet var då att få en bild av hur det såg ut med sexuella trakasserier och att få ett underlag för att kunna förbättra förebyggande insatser inom den egna verksamheten.

Annons

Ett webbformulär skickades ut där 21 anonyma berättelser inkom, några från anställda, men också ett gäng från studenter. Nu har resultatet analyserats och bearbetats av en grupp.

Enkäten visar att problem finns med sexuella trakasserier, övergrepp och könsdiskriminering.

– Vi ska nu ta till oss resultaten och rekommendationerna för att förbättra rutiner, utbildning och vaksamhet. Här vill jag understryka hur vi alla har ansvar för att inte tolerera, förminska eller normalisera oacceptabelt beteende. Den akademiska kulturen ska vara respektfull för alla, säger Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson i ett pressmeddelande.

Arbetsgruppen har föreslagit ett antal åtgärder för att diskriminering och sexuella trakasserier inte ska förekomma.

– Bland annat handlar det om insatser för att öka kunskapen om hur man anmäler och vilket stöd som finns att få. Vi föreslår även en utbildning som riktar sig till chefer och skyddsombud för att öka kunskapen i de här frågorna, men också insatser för att öka kunskapen hos övriga medarbetare och studenter, berättar Cecilia Kjellgren, forskare i socialt arbete och deltagare i arbetsgruppen.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons