Annons

Lisa Syrén - ett stycke svensk nutidshistoria

Växjö/Karlskrona • Publicerad 12 juni 2019
.
.Foto: Ola Åkeborn

Hon har en av Sveriges mest kända röster. Lisa Syrén är radioprofilen som har funnits som stöd och en kompis till lyssnarna i några av Sveriges största program. Nu väntar nya äventyr för "Syrenskan".

Karlskrona välkomnar med regn som står som spön i backen. I en svart bil precis utanför tågstationen sitter Lisa Syrén. Programledaren, moderatorn, konstnären och vigselförrättaren inleder med att säga "Välkommen till Sveriges soligaste stad" med den där säregna och så välkända rösten som har lett miljontals människor genom livets alla olika känslor via radion. Hon fortsätter med att berätta att det var tur att vi valde bort fotografering under intervjutillfället.

Annons

Bilfärden tar oss förbi den nybyggda idrottshallen mitt i Karlskrona, som är hemmaplan för stadens bästa handbollslag. Till höger ligger havet och Stakholmen. Via en brant backe tar vi oss upp till Björkholmen, där Lisa lever och verkar.

I den klassiska stadsdelen bodde förr i tiden timmermän och arbetare på Karlskronavarvet. En del av de små, låga trästugorna finns än idag bevarade sedan 1700-talet.

– Jag är väldigt aktiv i byalaget och gör allt för att den här stadsdelen ska bevaras. Vi vill både utveckla och vårda Björkholmens historia, säger Lisa Syrén.

I ett fint, gammalt hus bor Lisa Syrén tillsammans med mannen Mikael "Mika" Jardbrink. Mitt i trädgården blommar ett äppelträd och strax bakom det uppenbarar sig ett citronträd med gula citrusfrukter som syns tydligt från bilfönstret. Det är "Syrenskans", smeknamnet som hon själv kallar sig, oas.

På samma gata bor M-tanterna, som Lisa beskriver grannarna Marianne, Margareta och Margit. Tre små hus efter varandra som alla har kvinnliga ägare med tilltalsnamn på M. Ett kvarter ner mot vattnet bort finns Lisas kontor och keramikverkstad.

– Jag flyttade hit 2012 när jag och Mika hade bestämt oss för att flytta ihop. Vi valde mellan Växjö, Stockholm och Karlskrona men när jag kom hit så kände jag att det här var rätt.

Lisa Syrén är allmänbildad. Intresserad, insatt och initierad. Hon visar runt bland några av sevärdheterna i Europas bäst bevarade örlogsstad. Karlskronas stadskärna ligger på ön Trossö, som har tagits upp på Unescos världsarvslista.

Bilfärden tar oss upp till Bryggarberget. Regnet fortsätter att ösa ner och en del dimma skapas som förstör den annars så vackra utsikten över Karlskrona. På toppen finns en nedlagd radiostation som har blivit en populär restaurang.

På väg till lunchbuffén är det många som ropar hej till Lisa. Trots att hon är mest känd för sin röst blir hon igenkänd av restaurangens något äldre gäster.

.
.Foto: Maths Olsson

Lisa Syrén föddes i Linköping men är uppvuxen i Mjölby. Där bodde hon tillsammans med sina föräldrar och lillebror från att hon var väldigt liten till att hon blev tonåring. Hon beskriver sin uppväxt som rätt bekymmerlös och fin. Hennes pappa var lärare, vilket förde med sig en del krav på ”skollärarens dotter” som i tonåren var en "rätt bångstyrig typ".

Annons

– Min mamma var modern för sin tid, då alla mammor var hemmafruar och började jobba några timmar per dag när vi gick på lekskola. Tanterna på gatan kom med färska bullar till mig och min bror, minns jag. De tyckte att det var synd om oss. "Ni får väl aldrig några färska bullar nu när er mamma ska jobba", sade de. Då jäklar tog det eld i mamma och jag tror inte att det finns någon annan mamma som har bakat så mycket bullar åt sina barn, skrattar Lisa, men det hade sitt pris att vara pionjär.

Det är framför allt från sin pappa, Carl-Ola Syrén, som Lisa har fått sin allmänbildning. Kunskap som var med och bidrog till att hon 2009 tillsammans med komikern Johan Wester vann "På Spåret" i SVT. Hon beskriver att hon har mycket från pappan, som avled 99 år gammal i januari 2018. Han engagerade sig mycket i sitt jobb, startade barnfilmsklubbar och engagerade sig politiskt. Han undervisade alltid, om allt från fåglar till träd och natur.

– Förstå hur mycket glädje jag har haft av det i ”Ring så spelar vi”! Pappa älskade att sjunga, vi sjöng ofta där hemma. Nu har jag en koltrast som håller sig precis runt vårt hus. Den sjunger så oerhört starkt, ihärdigt och vackert. Det är fint pappa att du finns här, brukar jag säga. Carl-Ola hade en fantastisk livsglädje, han var klar och nyfiken livet ut.

Ett av pappa Syréns livsråd var att alltid söka glädjen, för eländet kommer av sig själv, vilket är något hans dotter har tagit fasta på.

Lisa har sökt glädjen genom livet. Det har funnits perioder i hennes liv som har varit ganska smärtsamma, tunga och tuffa. Relationer har tagit slut och hon gick i väggen för 20 år sedan. Då jobbade hon både på SVT i Umeå och på Sveriges Radio i Växjö, hade sambo på ett ställe och barn på ett annat och väldigt tuffa krav på jobbet och på sig själv. Framtiden för hennes program blev osäker eftersom cheferna i Växjö och Stockholm bråkade om pengar och det var det som knäckte Lisa mest.

– Det gick upp för mig att allt handlade om pengar. Insikten att jag enbart var en bricka i deras spel, att min popularitet hos lyssnarna inte betydde något när det kom till kritan, det knäckte mig. Hela livet var galet och jag tog slut. Blodtrycket skenade akut och jag trodde verkligen att jag skulle dö. Jag har redan upplevt hur det är att vara nittio år och bokstavligen känna livet rinna ut genom tårna. Men det var en nyttig erfarenhet och jag klarade mig. Jag brukar inte säga att jag var utbränd utan vidbränd. Jag hann ta tag i situationen innan det blev ett större problem, säger Lisa.

Idag är hon väldigt tillfreds. Hon lever i en relation där hon känner sig hemma och får göra det hon vill yrkesmässigt.

Restaurangens telefon ringer i bakgrunden. Den höga signalen hörs samtidigt som det skramlar till i en mörk plastlåda när en gaffel når andra bestick. Lunchbuffén börjar ta slut och intervjun flyttas från matbordet till ett "krypin" med en u-formad soffa.

Lisa Syrén började göra radioprogram redan som tioåring. Hon fick en uttjänad rullbandspelare, en Tandberg, med mikrofon, som hon använde för att göra sina första program. Journalistdrömmarna blev dock verklighet först senare i livet.

– Jag ville bli journalist men mina föräldrar tyckte inte att det var lämpligt att bli en murvel på den tiden. Synen var att man levde för sitt jobb och att det var en hel del röka och kröka. Jag fegade, var lydig och gick lärarhögskolan istället.

Annons

Efter examen tog Lisa det tuffaste lärarjobbet man kan ha, med omplacerade ungdomar i Skäggetorp i Linköping, som då kallades Sveriges värsta bostadsområde. Efter två långresor till Afrika 1980 och -82, där Lisa körde lastbil i åtta månader genom Sahara, västafrika och genom de centralafrikanska länderna, kom hon in på journalistspåret igen. Hon kom in på journalisthögskolan i Stockholm men tänkte att hon ville prova på journalistlivet innan.

– Jag hade nu flyttat till Växjö och fått sonen Edvin, när jag 1985 stegade in på Sveriges Radio Kronoberg och frågade om jag fick vara där i två veckor. Efter den här perioden frågade de om de fick utsätta mig för lite tester. Jag skulle bland annat läsa nyheter och provklippa och på den vägen blev det. De satsade på mig, jag fick min journalistutbildning betald och gick på åtskilliga utbildningskurser i Stockholm varvat med nyhetsjobb på den lokala radion.

Lisa blev journalist för att hon ville förändra världen. I början gjorde hon ganska tunga dokumentärer. Hon åkte ut och levde bland hemlösa och släpade med sig socialchefen, vilket på den tiden var ovanligt i Växjö. Hon fick uppmärksamhet från Aktuellt och Rapport i SVT för sina program om psykvårdsreformen och amalgamstriden.

– Efter ett tag var det någon som kom på att jag var rätt trevlig och att jag kunde göra nöjesprogram också. Jag fick bevaka Melodifestivalen för P3 några år och hade egna shower på SR Kronoberg.

.
.Foto: Ola Åkeborn

1993 var Lisa Syrén med och startade radioprogrammet Karlavagnen. Den 18 januari var hon programledare för den absolut första sändningen i vad som har blivit en riktig favorit bland lyssnarna.

– Det var förfärligt nervöst, Det var jag och Bengt Grafström som varvade programledarskapet. Vi vågade ta upp ämnen som folk bär fördomar kring. Min princip har alltid varit att om man lyfter upp trollen i ljuset så spricker de. Jag har pratat med lyssnarna om allting, från självmord och rasism till städning och husvagnssemestrar. Programmet var och är som livet självt, både glatt och ledsamt.

I 16 år var Lisa Syrén programledare för Karlavagnen som sänds på sena kvällar. Hon har varit den trygga rösten och personen som pratat med svenska folket efter några av nutidens största händelser. Hon talade med lyssnarna på kvällen efter Estoniakatastrofen, Tsunamin i Thailand, mordet på Anna Lindh och Stureplansmorden.

– Karlavagnen blev ett samtalsrum. Det finns folk som påstår att vi har bidragit till att öppna svenska folket lite grann. Det är inte farligt att prata om rädslor eller att man mår dåligt. Det har varit väldigt angeläget för många att få våga prata om saker. Jag har fått älgstek, grytlappar och många brev skickat till mig som tack för att jag har räddat människors tanke och liv ibland, säger Lisa och fortsätter:

– En gång blev det väldigt dramatiskt när det ringde in en person som sade i sändning att ”om du lägger på nu så tar jag livet av mig”. Det löste sig eftersom vi hade folk bakom som kunde hjälpa till med jourhavande medmänniska och präst.

Hur hanterar du en sådan situation?

Annons

– Jag måste alltid låta lugn och kunnig i radion för att inte riva upp alla känslor hos de som lyssnar. Det är mitt ansvar.

Det är viktigt att varsamt balansera för att ge lyssnarna upplevelsen av att de får veta det de vill veta, samtidigt som jag inte vill rota mer än jag behöver.

Ett av Lisas starkaste minnen från tiden på Karlavagnen var ett samtal på temat "vad ångrar du mest?". En man ringde in och berättade att han ångrade en resa men gick först inte in på vad det var för resa. Ju längre in i samtalet de kom förstod Lisa att mannens fru hade dött ombord på Estonia. Han berättade snyftande hur de sprang hand i hand i bara underkläderna och hur han tappade henne så hon for iväg och blev kvar ombord. Mannen lyckades hoppa ner i vattnet och räddade flera andra människor den natten.

– Han hade en fantastisk dramaturgi i sitt berättande utan att veta om det. Det som utspelade sig efter samtalet var det som kanske är mest värdefullt för människan. Jag frågade hur det kändes efter att ha pratat om det. Han svarade ”vet du Lisa, det kändes mycket lättare. Jag tror att det är 50 kilo lättare i mitt bröst nu när jag har fått berätta det här”. "Så fint, för vet du vad här i studion hos mig är det inte tyngre", svarade jag.

Lisa Syrén beskriver vackert sig själv som ett stycke svensk nutidshistoria. Hon har dragit lyssnarna igenom livets alla känslor och händelser, genom glädje och sorg.

– Jag har fått vara den där lugna rösten som folk har fått ringa in till. Under den senaste terrorattacken i Paris ringde min chef och väckte mig för att jag skulle åka in i studion. Vi behöver dig så att folk kan vakna upp lite tryggare, sade han. Vilket fantastiskt fint förtroendeuppdrag att få, men inte helt enkelt förstås.

Lisa Syrén lämnade Karlavagnen 2008. Då hade hon sänt både kvällsprogrammet Karlavagnen och morgonprogrammet "Ring så spelar vi" sedan 1996. Det sistnämnda programmet, som är ett av Sveriges mest populära radioprogram med över 1,5 miljoner lyssnare, höll Lisa fram till sommaren 2018.

– Det var ju en helt annan stil på det programmet. Men det var frestande att tacka ja till ett så pass stort och folkbildande program, där jag också fick nytta av min allmänbildning. Där har jag nog gjort en hel del social nytta också. Hur man umgås och pratar med varandra på ett vettigt sätt, är ingen självklarhet längre.

Utöver de två stora programmen hade Lisa Syrén också "Syréns Kafé", en större publikshow på fredagar i Växjö med många nationella artister.

– Jag vet inte hur jag orkade allting men det var också det som gjorde att jag hoppade av Karlavagnen efter 16 år.

.
.Foto: Mattias Mattisson
Annons

Beslutet att tio år senare lämna "Ring så spelar vi" mognade fram. Hon hade flyttat till Karlskrona men när hon jobbade i Växjö bodde hon hos sin pappa under de sista åren och hjälpte honom med mycket. Innan dess tog Lisa även mycket ansvar för sin mamma som dog i cancer och sin dementa moster. Men när pappan dog fanns det inget som höll henne kvar i Växjö.

– Jag ville satsa mer på livet med min man, det är han och jag värd. Vi har aldrig haft mer än bara söndagar och semestrar lediga tillsammans. Men vi var ganska vilse i pannkakan de första fredagarna, för vi visste inte vad fredagsmys var. "Är det nu de äter tacos", sa vi och skrattade.

Lisa och hennes man Mikael "Mika" Jardbrink träffade 2011 på Mötesplatsen. Innan dess hade hon haft några samborelationer som kört i diket rejält. Lisa hade sina föräldrars kärleksfulla, jämlika och moderna relation som modell och bland hennes jämnåriga män var det alltid inte lätt. Under intervjun spelas Tinas Turners monsterhit "What's Love Got to Do with It" från restaurangens högtalare.

– Det är kasst att vara offentlig som singelkvinna i min generation. Många grabbar i min ålder backar för att man är offentlig, vilket har ställt till det lite i mitt liv. Det var aldrig något problem med Mika, han är så trygg i sig själv. Jag är ingen ensammänniska men ska jag leva med någon så ska det verkligen vara en bonus, annars är det ingen mening, och nu har jag hittat min match. Han är oerhört klipsk, rolig och kärleksfull.

I en annons på Mötesplatsen på Aftonbladet sökte Lisa Syrén kärleken. Mika satt och läste Aftonbladet på nätet när det längst upp på sidan rullade en lista med bilder. När det sedan kom upp en bild på en tjej där han kände ”åh hon” betalade han för ett medlemskap och började leta efter bilden, som föreställde Lisa. Han visste inte vem hon var.

– Det var i samma veva som min mamma fick sitt cancerbesked, så jag skulle gå in och radera annonsen. Det kändes inte schysst att ha den kvar eftersom jag kunde lurade någon att svara i onödan. Det var en del svar som ”du liknar hon som gör radio” men så fanns det där lilla fina brevet från Mika. Det var formulerat på ett så smart och roligt sätt att det förtjänade ett svar.

Lisa tackade men förklarade situationen och att det inte var läge för någon relation. Men "Syrenskan" var värd att kämpa för tyckte Mika som bet sig kvar i alla fall.

– Jag hade garden nere och var väldigt mycket mig själv och sårbar. Då visade han vilken bra, fin och stabil kille han är. Trots turbulens blev vi så fasligt kära och är det fortfarande.

.
.Foto: Mattias Mattisson

Lisa Syrén är 63 år gammal men verkar inte vara i närheten av någon pension. Hon är fortfarande programledare för "Lördag med Lisa" i P4, som till hösten kommer att byta sändningstid från 06.00 till klockan 23.00 på lördagar, och för "Önskesöndag i P4 Plus”.

Hur ser du på framtiden?

Annons

– Jag har mitt eget aktiebolag där jag gör allehanda moderatorsjobb, föreläsningar, debatter och inläsningar och jag kommer att fortsätta med mina radioprogram. Sedan har jag min keramikverkstad som väntar på att få lite kärlek, så framöver ska jag gallra lite mera. Min man säger att jag ska skriva för att jag har så mycket att berätta. Det vore roligt att testa. Dessutom fortsätter jag att vara aktiv i byalaget för Björkholmens framtid och vill lära mig mer om historia så att jag kan guida.

I sommar kommer Lisas röst dessutom att höras i Blekinges Skärgårdstrafik. Hon och Mika älskar att resa och hoppas kunna göra det framöver. De är båda sådana som vill lära sig nya saker. En sak är säker, Lisa kommer att fortsätta leva med ett leende på läpparna.

– Jag känner mig genuint glad och när jag inte är det, försöker jag ändå vara det. Det här ska bli en bra dag, säger jag till mig själv i spegeln på morgonen. Musik är också bra medicin när dagen är tung.

Det känns som att du jobbar väldigt mycket med inställning?

– Om jag uppträder glatt och positivt, så möter jag andra glada. Livet blir så mycket lättare då. Det tar ungefär lika mycket energi att skapa sig ett helvete som ett paradis. Då väljer jag paradiset. Jag har rest så mycket i världen och sett svält och fattigdom, så vem är jag att inte vara tacksam för allt som jag har.

.
.Foto: Ola Åkeborn
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons