Annons

LNU-forskare får miljoner från Familjen Kamprads stiftelse

Växjö • Publicerad 23 februari 2021
Anna Sandgren.
Anna Sandgren.Foto: LENA GUNNARSSON

Familjen Kamprads stiftelse delar ut sammanlagt 164 miljoner kronor till forskning som syftar till att förbättra äldres livkvalitet.

Anna Sandberg, verksamhetsledare för Palliativt centrum vid Linnéuniversitetet, får åtta miljoner kronor till projektet Kronobergsmodellen, som är ett strukturerat arbetssätt som går ut på att erbjuda samtal för att ta reda på patientens och anhörigas önskemål och prioriteringar vid allvarlig sjukdom.

Annons

– Vi är först ut i Sverige att införa denna modell och vi samarbetar med forskarna i Boston som utarbetat modellen som vi utvidgar från att vara läkarfokuserad till att fokusera på teamsamverkan, säger docent Anna Sandgren, vetenskaplig ledare som driver projektet tillsammans med utvecklingsledare Helene Reimertz överläkare, Region Kronoberg.

Kronobergsmodellen bedrivs inom ramen för Palliativt centrum för samskapad vård och är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Region Kronoberg och Kronobergs läns kommuner.

Jesper Andreasson, docent vid fakulteten för samhällsvetenskap vid Linnéuniversitetet, beviljas 5,5 miljoner kronor för projektet The Achilles’ Heel of Men, som handlar om äldre män som behandlas för prostatacancer och hur behandlingen påverkar deras fysiska och sociala hälsa och förståelse för maskulinitet.

– Forskning om prostatacancer har historiskt dominerats av naturvetenskapliga och medicinska perspektiv, även om behandling och rehabilitering av prostatacancer påverkar hela människan. I vårt projekt hoppas vi kunna bidra med insikter om prostatacancerns konsekvenser för mäns hälsa, välbefinnande, sexualitet och könsidentitet. Dessutom kommer resultaten att bidra till att utveckla den sociologiska och genusvetenskapliga litteraturen om manlighet, säger Jesper Andreasson.

Linnéuniversitetet är också med och samverkar i ytterligare tre forskningsprojekt som får pengar från familjen Kamprads stiftelse 2021.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons