Annons

LNU och flera företag i samarbete värt 19 miljoner

Växjö • Publicerad 20 februari 2021
FreiaÅngströmFoto. Mikael Wallerstedt
FreiaÅngströmFoto. Mikael WallerstedtFoto: Mikael Wallerstedt

Linnéuniversitetet ska tillsammans med Uppsala universitet och tre företag i Kronobergs län ingå i ett nytt samarbetsprojekt. Syftet med projektet är att förstärka och ta tillvara kunskap, kompetens och innovationsförmåga inom Kronobergsregionens näringsliv och målet är att tillsammans utveckla miljövänliga och energisnåla supraledande magneter där forskning, teknisk utveckling och innovation kan kombineras till global konkurrenskraft.

Europeiska regionala strukturfondsprogrammet för Småland och Öarna och Region Kronoberg har beslutat att tillsammans bidra med 19 miljoner kronor till det nya samverkansprojekt. De tre småländska teknikföretagen som ingår i projektet är Scanditronix Magnet AB, Ryd-Verken AB och Vattenskärningsteknik i Vislanda AB.

Annons

– Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och den småländska företagsgrupperingen kombinerar sina unika kompetenser. Vi behöver industriella partners för att kunna utveckla forskningen och företagen behöver oss för kompetensutveckling, säger projektledaren Olof Karis, professor vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Förhoppningen är att stå för Sveriges första fullständiga utveckling och tillverkning av supraledande magneter, som bland annat kan användas inom cancervården.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons