Annons

Lokalt designprojekt får 4,5 miljoner av Vetenskapsrådet

Växjö • Publicerad 9 oktober 2020
Genrebild Linnéuniversitetet i Växjö.
Genrebild Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Hilda Frankki

Designprojektet ”Trollsyn i hjärtmarkerna – konstnärlig forskning som vidgar vår föreställningsförmåga” på Linnéuniversitetet har nu erhållit 4,5 miljoner från Vetenskapsrådet.

Projektet strävar efter att hitta ett sätt att leva med naturen, till skillnad från av den. Projektet ämnar även undersöka hur människan kan formge och bygga utan att förbruka samt vad folksagor och sägner kan lära oss om en smartare resursanvändning.

Annons

– Med trollsyn menar vi att vara uppfinningsrik och tänka annorlunda kring vad vi i dagens samhälle tror att vi behöver och hur vi tror att det ska göras. Projektet handlar om framtidsforskning, att genom trollsyn utveckla en helt annan blick, som ser bortom det vi är vana vid. Vad kan vi göra med trä som vi hittar i skogen, eller plast som någon slängt? Kan vi skapa något fantastiskt av det som ses som skräp? Trollen fungerar som ett slags drivkraft för formgivning, säger Thérèse Kristiansson som är involverad i projektet.

Projektet kommer att utvecklas i Småland och Östergötland.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons