Annons

David Färdigh: Lycka till ärade EU-parlamentariker

En krönika av David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Debatt • Publicerad 24 juni 2019
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Så där ja, nu var EU-valet avklarat. Vi önskar våra 20 nyvalda EU-parlamentariker lycka till nere i Bryssel. Dessutom får de Strasbourg på köpet. Fyra sessionsdagar per månad ska nämligen enligt EU-fördraget äga rum i den franska staden. Flyttkarusellen uppskattas årligen kosta 1,2 miljarder kronor.

Är det val nu igen?, suckade en äldre man på Storgatan i Växjö när valstugorna dök upp igen. Efter att ha avklarat riksdagsvalet, regionvalet och kommunvalet i höstas så var det nu dags att utse EU-parlamentariker. Tar det aldrig slut, fortsatte mannen att sucka. Det är viktigt att vi skickar bra folk till Bryssel, sa en kvinna uppmanande till mannen. Hur fan ska det gå till?, svarade mannen bistert och lät åhörarna sväva i ovisshet om svårigheten låg i att hitta bra folk eller i att kunna skicka dem till Bryssel.

Annons

Många äro kallade, få äro utvalda. Det är många som vill till Bryssel och göra sin röst hörd. Bra betalt är det också. En svensk EU-parlamentariker kan få ut 106 000 kronor netto inklusive traktamenten. Så med den ersättningen kan man kanske stå ut med att Bryssel är en tämligen tråkig stad, Manneken Pis till trots. Om jag fick önska skulle vi placerat EU-parlamentet i vackra Wien, sa KD:s toppkandidat Sara Skyttedal när jag träffade henne under valkampanjen. Nåväl, Bryssel får duga. Dessutom får hon vackra Strasbourg på köpet. Fyra dagar i månaden flyttar nämligen hela EU-parlamentet från Bryssel till Strasbourg, en sträcka på drygt 44 mil. Faktum är att Strasbourg är EU-parlamentets huvudsäte. Det hela anses vara av stor symbolisk betydelse. Strasbourg ligger precis vid den fransk-tyska gränsen, en placering som symboliserar den fransk-tyska försoningen efter andra världskriget. En vacker tanke som dock innebär en jobb- och kostnadskrävande flyttcirkus. Att transportera 751 ledamöter och cirka 4000 tjänstemän samt ett stort antal lobbyister och journalister fram och tillbaka mellan Bryssel och Strasbourg är ett gigantiskt logistikprojekt, som dessutom återkommer månad efter månad likt en upprepande förbannelse. Flyttkarusellen beräknas kosta runt 1,2 miljarder svenska kronor och innebära utsläpp av 19 000 ton koldioxid varje år. Konsekvenserna är dessutom ganska bisarra. EU-ledamöterna har stående hotellrum i Strasbourg fyra dagar i månaden. Deras kontor i parlamentet är däremot kala och ekar tomma som i en fängelsecell, för vem vill inreda ett rum där man nästan aldrig befinner sig? Flera parlamentariker har föreslagit att de regelbundna flyttarna ska upphöra. Resultatet? Frankrike har lagt in sitt veto varje gång.

Nu blev det mycket raljerande om dyrbar byråkrati, men jag vill också framhålla att det görs mycket gott arbete i EU-parlamentet. De 751 ledamöterna kämpar frenetiskt för att förbättra vårt dagliga liv på vår europeiska kontinent. Hängivet engagemang för att bekämpa brottslighet, rädda klimatet och stärka freden. Sen finns det ledamöter med en helt annan agenda. Några vill bygga Europas Förenta Stater. Andra vill tvärtom minska EU:s inflytande. Somliga parlamentariker har rent av låtit sig väljas in i EU-parlamentet för att avskaffa EU. Tala om raffinerad infiltration!

Vi önskar nu våra ärade svenska EU-parlamentariker lycka till och hoppas på givande år. Och snart syns vi kanske bland valstugorna på Storgatan igen!

Annons
Annons
Annons
Annons