Annons

Lyxbranschen växer stadigt

Marknaden för lyxkonsumtion växer så att det knakar världen över. Att satsa på fonder med inriktning på just lyxvarumärken kan därför vara en bra investering, det menar antikvitetsexperten Peder Lamm som gästade Växjö i måndags.
– Lyxbranschen kommer omsätta 915 miljarder Euro under 2018!
Växjö • Publicerad 31 maj 2018
Foto: David Färdigh

Medelklassen växer i hela världen liksom antalet miljardärer, något som speglas i att lyxkonsumtionen ökar stadigt varje år. Det konstateras av Peder Lamm, antikvitetsexpert, tv-profil, chefredaktör för Connoisseur och numera även delägare i Pacific Fonder, ett fondbolag som bland annat specialiserat sig på lyxvarumärken.

– Varumärken år vår tids religion. Att äga prylar med starka varumärken ger status. Det kan handla om allt från bilar till smycken och klockor.

Annons

Peder gästade Växjö i måndags i samband med att Global Invest arrangerade sin Placeringskväll på PM. Han inledde med att göra en historisk betraktelse kring lyxkonsumtion, ett fenomen som i tidigare epoker helt var förbehållet en liten samhällselit, oftast bestående av kungahusen.

– Att vanligt folk har möjligheter till lyxkonsumtion är unikt för vår tid.

Och lyxkonsumtionen växer stadigt för varje år. 2018 beräknas lyxbranschen omsätta 915 miljarder Euro och 2024 bedöms siffran stiga till 1260 miljarder Euro.

– Det som gör lyxbranschen lukrativ att investera i är att den inte är konjunkturkänslig. De allra rikaste kommer fortsätta spendera pengar. Och en dam kommer alltid att vilja ha ett diamanthalsband.

De största produkterna inom lyxbranschen är smycken, konst, antikviteter, heminredning, mode accessoarer, väskor, skor, klockor, resor och hotell.

– Fast allra störst är lyxbilarna. Den marknaden växer som aldrig förr. Och hetast är lyxbilarna från 1960-talet.

Fast har man inte några miljoner satsar så kan man ändå göra sig ett klipp menar Peder och tipsar om viner.

– Sydafrikanska viner kommer vara heta samlingsobjekt om 20 år. Så mitt råd är att köpa tre lådor. En dricker du, en sparar du till barnen och den tredje ser du som en ren framtidsinvestering!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons