Macken i Växjö i konkurs

Foto: Olof Elfverson

Det sociala företaget Macken går i konkurs. Under torsdagen beviljades konkursansökan från Macken Växjö Ekonomisk förening. Macken hade ett 30-tal anställda och var länge den största privata arbetsgivaren i Araby. Macken har haft många olika verksamheter, en stadsodling i Östrabo ekobacke och en företagsskola för människor utanför arbetsmarknaden.

– Jag önskar att Macken hade fått leva lite längre. Dels att Macken har haft en spännande utveckling det sista året, med två nya restauranger och lanthandeln i Torne. Allt kändes så spännande. Ändå gick det inte riktigt. Likviditeten var eftersatt efter de hårda åren, säger Fredrik Bergman, en av Mackens grundare, i ett pressmeddelande.

Den så kallade spiken i kistan ska ha varit planerna på en återbruksby. Fredrik Bergman riktar nu kritik mot Växjö kommun.

– Vi gick upp till kommunen och presenterade en idé om en visionär återvinningscentral med verkstäder och re-designmuseum. Kommunen förklarade efter en tid att man gillade idén men att man ville förverkliga den i kommunal regi. De tog våra idéer och manövrerade ut oss, säger hani pressmeddelande.