Annons

Magic Markus trollbinder både vuxna och barn

Växjö • Publicerad 26 maj 2019
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Växjötrollkarlen Markus Thorssell, alias Magic Markus, trollbinder såväl gammal som ung genom att trolla fram allt från champagneflaskor och Coca Cola-flaskor till hamstrar och kaniner. Nyligen vann han SM i barntrolleri och Close Up. På lördag kör han en sprakande show i Konserthusparken i samband med Vårstad.

– Det är alltid en underbar kick att sprida glädje och se hur det lyser i ögonen på publiken!

Annons

Tidigare i våras tog Växjöbon Markus Thorsell hem SM-guld inom salongstrolleri i de två kategorierna barntrolleri och Close Up. En imponerande prestation, särskilt med tanke på att det var första gången han deltog i Trolleri-SM.

– Jag firade med att åka till Danmark och köpa en Steinway-flygel.

Så nu blir det både trolleri och musik framöver?

– Ja, jag har spelat en hel del piano innan och nu håller jag på att träna upp mig på flygeln. Just kombinationen trolleri och musik är ganska ovanlig. Jag har en framtidsdröm om att få sätta upp en show eller göra ett tv-program där jag bjuder in kända artister som jag trollar och framför musiknummer tillsammans med.

Magazinet träffar Markus och hans kompanjoner, hamstern Frank Sinatra och kaninen Dallas, i bostaden på Hovshaga. Kaninen Dallas har showat med Markus i snart fem år och verkar trivas med livet som scenartist.

– Jag är mån om djuren och har dessutom haft tur. Både Frank Sinatra och Dallas är lugna, sociala och funkar fantastiskt bra med publiken. Många kaniner tillbringar den mesta tiden i burar, men Dallas får hänga med mig på turné runt om i Sverige. Han är säkert en av de mest beresta kaninerna i hela landet!

Har Dallas några krav innan föreställningarna?

– Han älskar chips. Får han Pringles så är det fest för honom!

Markus show- och artistkarriär tog sin början som åttaåring då han inspirerad av kompisen Joel lärde sig att jonglera. Att underhålla folk var tidigt ett intresse och när Markus gick i gymnasiet skrev han upp en lista på olika färdigheter som han ville lära sig, exempelvis pianospel, sång, breakdance och karate.

– Jag hade listan uppsatt på kylskåpet och bockade av alla punkter. I karate lyckades jag till och med bli svensk juniormästare.

Annons

Framgångarna i kampsport har han även senare haft god nytta av som trollkarl.

– Ja, träningsdisciplinen och tålamodet är något som krävs även i trolleri.

Hur väcktes intresset för just trolleri och magi?

– Jag såg en föreställning med Joe Labero i Teleborgshallen och bestämde mig för att nu ska jag lära mig att trolla. Jag fick kontakt med trolleributiken Harries Magi i Norrköping och läste bok efter bok om trolleri med kort samtidigt som jag tittade på mängder med först VHS-kassetter och sedan CD-skivor.

Målinriktad nötte Markus in kort-, boll- och mynttricks. Första offentliga framträdandet var på rektorn Filip Yngvessons 50-årskalas.

– Fast det gick inget vidare. Jag kände mig säker på tricken men hade missat en viktig detalj, att öva inför publik. Det är ju något helt annat att trolla själv hemma framför en spegel och att trolla inför en publik på hundra personer!

Nåväl, Markus lät sig inte nedslås utan tog nya tag. 2005 registrerade han sitt företag Magic Markus, fast Skatteverket lät sig inte förföras eller imponeras av några trollerikonster.

– De ifrågasatte om det gick att tjäna några pengar på trolleri och nekade till och med mig att göra avdrag på min nyinköpta videokamera.

De första åren som trollkarl var kämpiga men runt 2012 tog det fart på allvar. Bokningarna började strömma in. Faktum är att Markus nästan höll på att bli för framgångsrik för sitt eget bästa.

– 2017 körde jag nog runt 103 shower samtidigt som jag hade mitt heltidsjobb som lärare. Till sist sa mina föräldrar att jag var tvungen att dra ner något på tempot om jag inte skulle gå in i väggen.

Annons

Numera sållar Markus något mer bland erbjudandena, men det är fortfarande fullt upp. Förutom i Växjö så kör han trolleriföreställningar i bland annat Stockholm, Värmland, Västkusten och Skåne. Det handlar om allt från campingar och hotell till privatfester och företagsevent. Markus stora styrka som trollkarl är bredden. Han kan erbjuda föreställningar både för vuxna och barn.

– När man trollar för barn gäller det ha högt tempo och att verkligen lyckas engagera. Det får inte vara några döda sekunder. Efter ett barnkalas är man ofta helt genomblöt av svett.

Att spexa med knivar, showa med kaninen Dallas och trolla fram Coca Cola-flaskor är några exempel på populära tricks som trollbinder barnen. Hos vuxenpubliken finns ett återkommande favoritnummer.

– Att trolla fram en flaska champagne går alltid hem!

Vilka trollerinummer som Markus plockar fram ur hatten beror på målgruppen. Totalt har han tricks som räcker till tre separata shower. I den föreställning som han kör i Konserthusparken på lördag i samband med Vårstad blir det såväl nya som gamla nummer.

– Jag kör en show på 30 minuter med både gamla favoriter och nya tricks. Sen kommer jag även mingla runt på stan och spontan-trolla på Storgatan och inne på restauranger.

När är det som roligast att trolla?

– När man märker glädjen i publiken och hur det lyser i ögonen hos folk. Extra roligt är det att omvända skeptiker. När någon innan föreställningen säger att hen inte gillar trolleri och sedan kommer fram efteråt och berömmer showen, då ger det en riktig kick!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons