Annons

Malin Lauber siktar på att ta över styret i Växjö

Ett Växjö som håller ihop! Det är mottot för Malin Lauber, Socialdemokraternas kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Att prioritera välfärden och framför allt att satsa mer på skolan är hennes viktigaste vallöfte.
– Skolan nonchalerades länge av den moderatstyrda majoriteten. Att vi hela tiden drivit på skolsatsningarna är jag stolt över. Nu vill vi fortsätta satsa och utveckla Växjös skolor.
Växjö • Publicerad 8 september 2018
Foto: David Färdigh

Magazinet tar en promenad till Socialdemokraternas valstuga på Storgatan tillsammans med Malin Lauber, som den här dagen har med sig sin hund Molle.

– Han brukar ibland hänga med mig på kontoret i kommunhuset. Men på sammanträdena får han inte vara med.

Annons

Promenader med hunden brukar beskrivas som nyttigt för både kropp och själ. Inför valrörelsen har Malin framför allt laddat upp med träning och sömn. Nu är hon redo att ta över styret i Växjö kommun. Blir det ett bra valresultat för Socialdemokraterna är målet att försöka få ihop en ny majoritet, exakt hur en tänkbar koalition kan se ut är dock något osäkert.

– Vi är öppna för att föra samtal med alla partier utom Sverigedemokraterna. Där är jag väldigt tydlig. Jag kommer ALDRIG söka stöd av Sverigedemokraterna!

I valrörelsen i Växjö har Malin och Socialdemokraterna framför allt lyft fram skolfrågan. Elevernas snittbetyg sjunker och Växjö har rasat ner till plats 191 på Lärarförbundets kommunranking. Tappet är ett resultat av att den moderatledda majoriteten alltför länge försummade skolan anser Malin.

– Under mandatperioden 2010-2014 brydde de sig inte alls om skolan. Nu på senare tid har de börjat vakna, mycket på grund av att vi varit som en blåslampa på dem. Att vi hela tiden varit så drivande i skolfrågan är något som jag är stolt över.

Men nu är alla partier överens om att prioritera och satsa på skolan?

– Ja, men att den moderatledda majoriteten faktiskt kunnat satsa på skolan beror till stor del på den socialdemokratiska regeringen, som både ökat de allmänna resurserna till kommunerna och öronmärkt särskilda medel till just skolsatsningar.

Ett Växjö som håller ihop, är ett motto som Malin gärna återkommer till. Att verka för ett solidariskt samhälle samt att bryta skol- och bostadssegregationen står högt på agendan.

– När det gäller bostadssegregationen vill vi bygga fler hyresrätter som folk faktiskt har råd att bo i. Bland annat vill vi testa konceptet maxhyra, där vi redan innan byggnationen sätter ett högsta tak för vad hyrorna får kosta och därmed pressar priserna.

Ett byggnadsprojekt som inte fallit Socialdemokraterna i smaken är det nya kommunhuset.

– Nej, vi tycker det är en felprioritering. De 700 miljonerna borde gått till välfärdssatsningar istället.

Annons

Men ni kommer väl knappast kunna stoppa bygget även om ni vinner valet?

– Nej, det blir svårt. Jag tycker att det är fräckt att sätta spaden i jorden så här strax innan valet. Det bryter mot den samförståndsanda som vi haft i tidigare projekt, exempelvis Arenastaden och Sandvik 3.

Malin har alltid varit socialdemokrat men blev aktiv politiker först inför valet 2010. Hennes många yrkeserfarenheter inom bland annat handel, vården och skolan gör att hon har ett brett nätverk långt utanför politikens traditionella områden.

– Men att jag skulle kandidera som kommunstyrelsens ordförande var inget jag kunde föreställa mig när jag gick in i politiken för åtta år sedan.

Du blev aktuell som toppkandidat när Åsa Karlsson Björkmarker hoppade av i höstas, var det ett självklart val att kandidera eller tvekade du?

– När mitt namn fördes fram funderade jag väldigt länge, men så kom jag fram till att jag ville kandidera. Det här uppdraget är ett förtroende som jag tar på största allvar och känner stor ödmjukhet inför.

Om ni vinner valet och du blir kommunstyrelsens ordförande, vilket Växjö utlovar du till år 2022?

– Att vi får ett Växjö som håller ihop och där människor sig trygga, både i skolan och inom omsorgen. Vi ska ha ett starkt samhälle där välfärden prioriteras före skattesänkningar och skrytbyggen. Som min partikollega Gunnar Storbjörk brukar säga, barn före betong!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons