Annons

Målvaktslöftet är mentalt laddad inför SSL-säsongen

Växjö • Publicerad 25 september 2019
.
.Foto: PER WIKLUND

Han är bara 20 år men redan en nyckelspelare i Växjö Vipers. Målvakten Viktor Kastengren fick sitt stora genombrott förra säsongen och känner sig laddad när SSL drar igång. Han berättar att mycket handlar om mental styrka.

– Den mentala biten är avgörande för en målvakt. För mig handlar det om uppemot 90 procent.

Annons

Under onsdagskvällen drar SSL-säsongen igång och med en rutinerad stomme i kombination med ett gäng unga lovande spelare är det många som är nyfikna på årets upplaga av Växjö Vipers.

– Det finns en stor potential i laget. Vi ska helt klart gå till slutspel, sen får vi ta det vidare därifrån, säger målvakten Viktor Kastengren.

Att det blev just målvaktspositionen tycks ha varit ett självklart val för Viktor ända sedan barndomen.

– Ja, det finns bilder från dagis när jag agerar målvakt med kuddar som skydd. Lite längre fram i tiden behövde min storebrors innebandylag en extra målvakt på träningarna och då hoppade jag in. Så att vara målvakt har alltid känts naturligt för mig.

Målvakt är en utsatt position och en bra respektive dålig målvaktsprestation kan vara det som skiljer en vinst från en förlust. Viktor berättar att det krävs en särskild förmåga att behålla kylan och fokuset under en hel match.

– Det är en mental anspänning. Innebandy är en snabb sport och det kan uppstå väldigt många situationer. Så det gäller att ha fokus och hög närvaro hela tiden. Som målvakt är man trött på ett helt annat sätt än utespelarna efter en match.

Mycket handlar om mental styrka?

– Ja, för mig är den mentala biten helt avgörande. Jag skulle säga att det handlar om uppemot 90 procent. Känner jag tryggheten och självkänslan så kommer jag göra en bra match.

Kombinationen av mental styrka och en god spelförståelse ligger bakom Viktors framgångar. Från att varit en lovande talang fick han sitt stora genombrott under förra säsongen och räknas nu som en av kuggarna i Växjö Vipers.

– Det har gått väldigt fort. Nu gäller det att leva upp till förväntningarna, men jag tycker det känns bra. Jag är förberedd. Och stämningen är på topp i hela laget. Vi har ett ganska tätt match-schema framöver så nu handlar det om att komma in i serietempot.

Annons

Har du några ritualer innan matcherna?

– Ja, även om jag inte direkt tänker på det så har jag vissa bestämda rutiner. Jag gör till exempel alltid samma jonglerings-övning på uppvärmningen.

Vilket är det värsta laget som målvakt att möta i SSL?

– Storvreta helt klart. De har en spetskompetens som gör att de kan höja sig en nivå när det krävs. Då blir det jobbigt för mig som målvakt. Att möta dem är alltid en tuff utmaning!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons