Annons

Man skulle lära barnen klättra i träd, fastnade och fick larma brandkåren

När mannen skulle visa barnen hur man klättrar i träd gick det lite snett och räddningstjänsten fick komma.
– Larmet man i träd förekommer då och då, säger Filip Hörberg på Värends räddningstjänst till Skatan och Marchal.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2022

Här saknas innehåll

Som brandman får man åka ut på allt från livsavgörande utryckningar till de av lite mer humoristisk karaktär. Mannen i trädet hamnar i den senare kategorin. Det var en man i Växjö som skulle visa sina barn hur man klättrar bäst i träd för att komma högt upp. Och högt upp kom han, det blev svårare när han skulle klättra ner. Till slut fick han ge upp och räddningstjänsten tillkallades.

Man i träd är ett larm som förekommer då och då hos räddningstjänsten. Mannen i trädet på bilden kunde dock ta sig ner för egen maskin.
Man i träd är ett larm som förekommer då och då hos räddningstjänsten. Mannen i trädet på bilden kunde dock ta sig ner för egen maskin.Foto: Elisabeth Anderberg

Filip Hörberg är brandman i Växjö på Värends räddningstjänst och känner inte till just det aktuella fallet, men säger att larmet om man i träd förekommer då och då.

Annons

– Vid ett tillfälle fick vi in ett larm om en drönare som fastnat i ett träd. Vi berättade då att vi inte åker ut för att plocka ner drönare. Sedan tog det inte många timmar innan vi fick larmet man i träd. Då hade mannen försökt att själv klättra upp och ta ner drönaren och fastnat, berättar han för podden Skatan och Marchal.

Den 3 september ordnar Värends räddningstjänst en dag för kvinnor att prova på yrket som brandman. Av de 240 hel- och deltidsbrandmän som finns är endast åtta kvinnor. Och det vill man nu ändra på.

– Vi vill få bort machostämpeln som yrket har fått, sa Filip Hörberg i en tidigare artikel för Smålandsposten.

Och nog krävs det inte så mycket macho för att få ner en man från ett träd, snarare förmågan att hålla sig för skratt.

Lyssna på fler udda utryckningar och andra nyheter från veckan i podden Skatan och Marchal.

Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons