Annons

Många skippar undersökning som räddar liv

Under förra veckan uppmärksammade Region Kronoberg cellprovsveckan, som syftar till att få fler kvinnor att lämna gynekologiskt cellprov vid kallelse. Sedan den 1 juli 2016 är provtagningen gratis och nu väntar man på statistik som visar om andelen kvinnor som genomför undersökningen ökat.
Publicerad 15 maj 2017
Foto: JOHAN CHRISTENSEN, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: JOHAN CHRISTENSEN, SMÅLANDSPOSTEN

Sedan gynekologisk cellprovtagning infördes i Sverige i mitten av 1960-talet har antalet kvinnor som får livmoderhalscancer halverats. Cirka 450 kvinnor får varje år diagnosen livmoderhalscancer och de flesta av dessa har inte lämnat cellprov. Kvinnor mellan 23–60 år erbjuds sedan 2016 gratis och regelbunden gynekologisk cellprovskontroll i Kronoberg men fortfarande väljer många bort att följa rekommendationen.

– Det är viktigt att kvinnor går på gynekologisk cellprovskontroll för att förebygga livmoderhalscancer. Vi hoppas på att andelen som kommer till oss har ökat sedan kostnaden togs bort, säger Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare på kvinnokliniken.

Annons

En sak som skulle kunna påverka statistiken i positiv riktning skulle kunna vara att kallelsen även innehåller en bokad tid.

– Det är något vi hoppas på beslut om innan årets slut, många påpekar att det är ett problem att kallelsen inte innehåller en bokad tid och att den därmed hamnar långt ned i prioriteringen.

Under förra veckan var kvinnokliniken ute i länet för att informera om vikten av att gå på undersökningen och enligt Katia har responsen varit god – många har tackat för påminnelsen och sagt att de nu ska komma.

– Livmoderhalscancer är en långsamt växande cancerform och när symtomen väl kommer så kan det vara för sent – därför är det så otroligt viktigt att komma. Förändringar behöver inte vara cancer, men skulle det vara så – då är det av största vikt att hitta och behandla den i tid.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons