Annons

Mångfald hyllades i backen

Publicerad 24 maj 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Biologiska mångfaldens dag är utlyst av FN:s sekretariat för konventionen om biologisk mångfald (CDB) och infaller årligen den 22 maj – syftet är att uppmärksamma bevarandet av naturens mångfald. Mängder med aktiviteter arrangerades runt om i världen och i Växjö samlades intresserade uppe i Östrabo ekobacke.

– I takt med att allt fler flyttar in till städerna spelar staden en allt större roll när det kommer till bevarandet av den biologiska mångfalden. Stadsbruk, likt det vi ser här i backen, är ett bra exempel på hur vi skapar möjligheter, säger Sofia Asplund, projektledare för stadsbruk inom kommunen.

Annons

På programmet stod bland annat plant- och fröbyte, rundvandringar i backen, byggande av fågelholkar samt försäljning av mat lagad över öppen eld. Ett insektshotell gjort av designprogrammet på Linnéuniversitetet invigdes även och Cheryl Jones Fur (MP), ordförande i miljö- och hållbarhetsberedningen, talade även hon om vikten av att bevara den biologiska mångfalden.

– Nästan alla länder har skrivit på deklarationen om att bevara mångfalden och detta är även något vi jobbar med inom Växjö kommun. Vi kommer inte kunna odla i framtiden om insekterna och de som pollinerar dör ut, det här är frågor som spelar stor roll för vår överlevnad. Beslut kan fattas på global nivå men det är här på lokal nivå som vi tillsammans kan göra de riktiga insatserna.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons