Annons

"Mäns våld – en böld i samhällskroppen"

Publicerad 15 juli 2017
Foto: Mats Holmertz, Barometern
Foto: Mats Holmertz, Barometern

35 procent av världens kvinnor har någon gång utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, visar en global forskningssammanställning från WHO från 2013. I en debattartikel på Aftonbladet skriver Växjöbon och biskopen Fredrik Modéus att han vill se en nollvision mot kvinnovåld och menar att samhället måste samverka för att nå dit.

"Mäns våld mot kvinnor är som en böld i samhällskroppen. Ytterst handlar detta om demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Vi behöver rannsaka oss och tala mer om det som formar vårt samhälle. Om de djupt liggande, ofta dolda mekanismer som gör att vi behandlar pojkar annorlunda än flickor, skriver Fredrik Modéus, biskop i Svenska kyrkan i debattartikeln i Aftonbladet och fortsätter:

"Också i kyrkan behövs rannsakan och självkritik. Bibeltexter om kvinnans underordning måste förstås utifrån dåtidens kontext. I predikan behöver vi som är präster alltid formulera oss så att kvinnor framställs som fria, likvärdiga och jämställda, med samma rättigheter som män. Kyrkans strukturer behöver belysas och förändras". Läs hela debattartikeln på Aftonbladet.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons