Annons

Margarethas kramvänliga besöksmål

Kosta är inte bara glas, spahotell och shopping. Här finns också Sveriges mest unika butik för samlare av nallar och dockor. Margaretha Elfström Södergrens har skapat Kostas mest kramvänliga besöksmål.
– På mina nalle-mässor kommer folk ända från Göteborg, Oslo och Dorothea.
Kosta • Publicerad 8 december 2018
Foto: David Färdigh

Aldrig mer Kosta! Det sa Margaretha när hon som 16-åring lämnade det gamla brukssamhället för att bege sig ut i världen. Det blev vistelser i både England, Skottland Frankrike och Schweiz innan hon råkade hamna på caféet och butiken Dockhuset på Lilla Torg i Malmö. Sveriges mest kända dockmakare Charlotte Weibull gav där Margaretha i uppdrag att måla dockansikten och hjälpa till att bygga upp ett dockmuseum.

– Jag hade aldrig varit särskilt intresserad av dockor som liten men nu fick jag träffa hängivna docksamlare och blev intresserade.

Annons

Dockhuset avvecklades så småningom men 1982 valde Margaretha istället att öppna eget under namnet Margarethas Dockskåp. Fast det här med att som vuxen samla på dockor och nallebjörnar var inte helt okomplicerat. Det ansågs av vissa vara konstigt och pinsamt.

– Vändningen kom när den brittiska skådespelaren Peter Bull i en intervju avslöjade att han samlade på teddybjörnar. Det fick stor uppmärksamhet och plötsligt var det inte längre konstigt att samla på leksaker, snarare trendigt!

Intresset för både dockor och nallebjörnar exploderade liksom samlandet. Trenden höll i sig fram till en bit in på 00-talet, för att sedan avta. Datorer och mobiltelefoner tog över. Detta i kombination med stigande lokalhyror i Malmö gjorde att Margaretha ställdes inför valet att antingen lägga ner helt eller flytta verksamheten.

– Då tipsade min mamma i Kosta om att den gamla banklokalen var ledig. Jag åkte och kollade och tyckte det blev en perfekt lösning.

Så istället för Aldrig mer Kosta så blev det Hej igen Kosta?

– Ja, men Kosta hade förändrats. Nu fanns här outletbutiker, glashotell och mängder med besökare.

2012 slog Margaretha upp portarna till butiken i Kosta och kunde därmed presentera samhällets mest kramvänliga besöksmål. Det är svårt att se sig mätt på alla fantastiska dockor och nallar som fyller såväl bord som hyllor. Butiken är idag unik i sitt slag i Sverige och utgör navet bland landets samlare av dockor och nallar.

– Samlarna ringer, beställer via hemsidan eller kommer hit till butiken för att köpa nallar och dockar. Jag gör även vissa reparationer och kan ordna fram reservdelar.

Teddybjörnar har självklart en hedersplats i butiken. De introducerades första gången 1902 och den mest berömda tillverkaren är tyska Steiff, som både designar nya teddybjörnar och gör repliker på klassiska modeller.

– De görs ofta i begränsad upplaga och är väldigt efterfrågade av samlare.

Annons

Riktigt ovanliga exemplar kan gå till stora belopp på auktioner.

– Ja, det kan handla om summor från 300 000 kronor och upp till en miljon.

Sådana prislappar är måhända något i saftigaste laget för den vanlige nalleälskaren, men att lägga några kronor extra när man köper en teddybjörn kan vara motiverat menar Margaretha, åtminstone ur kvalitetssynpunkt.

– En nalle ska kunna hålla länge. Bästa sättet att kolla kvalitén är att känna på nallen. Syntetmaterial bör man undvika. Känn och titta därför noggrant på tyget och pälsen.

Vad är det som gör dockar och nallar så underbara?

– Vem faller inte för en söt docka? Och nallar är ju mjuka och härliga. De står för trygghet och tröst!

Intresset för att samla på nallar och dockor har dock minskat de senaste åren. Istället har det skett ett uppsving för dockskåp. Margaretha ger följande förklaring:

– Det hänger samman med det stora intresset för inredning. Folk älskar ju att inreda idag. Men i en bostad blir det alldeles för kostsamt att inreda hur många gånger som helst. I ett dockskåp däremot kan man förverkliga sina inredningsdrömmar gång på gång. Man kan släppa loss hela sin fantasi!

Att tillverka miniatyrföremål ägnade för just dockskåp har blivit en jättemarknad. Det är allt från miniatyrmöbler till små detaljer som matbestick. Dockskåpens popularitet har dessutom fått Margaretha att starta en särskild miniatyr-mässa som äger rum varje vår på Kosta Folkets hus. På höstarna kör hon sin berömda nalle-mässa, åtminstone ett tag till.

– Nalle-mässan lockar besökare ända från Göteborg, Oslo och Dorothea, men den är väldigt arbetskrävande att genomföra. Så nu har jag bestämt att jag ska anordna den tre år till. Då firar nämligen mässan 30-årsjubileum och det tänkte jag mig som en perfekt avslutning.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons