Annons

Marias bageri fixar frukostbrödet till Växjöborna

Växjö • Publicerad 21 oktober 2018
Foto: Nadia Hagberg

Efter två års FN-tjänst i Gaza hade Gösta Blomstrand 1958 fått ihop grundplåten till Hovs Bageri. 60 år senare drivs företaget av dottern Maria som i sin bageributik förser Växjöborna med allt från vetebullar och kringlor till mandelflarn. Tjusningen med yrket beskriver hon på följande sätt:

– Den härliga kundkontakten här i butiken och den familjära stämningen med arbetskamraterna i bageriet!

Annons

Klockan halv fem på morgonen drar verksamheten igång inne på Hovs Bageri på Öster i Växjö. Första momentet är att plocka ut degarna från kyljäsen och lägga dem i ugnen. Både värmen och intensiteten ökar sedan i bageriet för att kulminera mellan klockan sex och sju.

– Vi öppnar butiken klockan sju och då gäller det att ha så mycket som möjligt klart, berättar Maria.

Matbröd och fikabröd är Hovs Bageris signum. Kunderna frestas av härligheter som exempelvis mandelflarn, smördegspaj, sirapsbröd, franskbröd, kringlor och självklart klassikern vetebröd.

– Vetebröd går alltid hem. Det sitter nog i svenskarnas gener.

En gammal företeelse som fick en renässans och slog igenom med dunder och brak för cirka tio år sedan är surdegsbröd. Trenden gav ett rejält uppsving för hela bageribranschen och populariteten håller i sig.

– Jag äter själv mycket surdegsbröd och märker en tydlig skillnad. Jag mår betydligt bättre i magen.

I utbudet på Hovs Bageri finns också Hovslimpan, ett bröd som hängt med ända sedan starten 1958.

– Den bakas på exakt samma recept nu som då!

Det var Marias numera bortgångne pappa Gösta som i unga år hade bestämt sig för att bli bagare. För att få ihop ett tillräckligt startkapital till ett bageri anmälde han sig till FN-tjänst i Gaza. Efter två års tjänstgöring i blå basker återvände han till Växjö och öppnade Hovs Bageri på Ringsbergsvägen.

– Efter några år flyttade vi bageriet till Söder. Och så 1965 hittade vi nuvarande bagerilokaler här på Östregårdsgatan, berättar Göstas fru Mona som fortfarande är delaktig i verksamheten.

Annons

I mitten av 80-talet övertogs Hovs Bageri av Marias storasyster Annika. Några egna planer på att driva bageri fanns inte då i Marias föreställningsvärld.

– Nej, men däremot hjälpte jag pappa med att sköta bokföringen i flera år. Det hade jag stor nytta av senare när jag blev företagare.

Egen företagare blev Maria år 2000 då hon erbjöds av Annika att ta över bageriet. Först kände hon sig lite tveksam men efter att idén fått jäsa ett tag så tackade hon ja, ett beslut hon inte behövt ångra.

– Det har blivit roligare och roligare! Att få sätta sin egen prägel på bageriet och förvalta den här hantverkstraditionen är väldigt givande.

Hovs Bageri var tidigare ett renodlat leveransbageri men idag sköter man sin försäljning helt på egen hand. Till butiken strömmar Växjöborna in för att handla sitt mat- och fikabröd. Just kundkontakten menar Maria är en stor del av charmen i yrket i kombination med arbetsgemenskapen i bageriet.

– Vi har en härlig familjär stämning.

Att Hovs Bageri i höst fyller 60 år uppmärksammade Maria nyligen genom att ha öppet hus en fredagseftermiddag. Responsen var över all förväntan.

– Det kom ungefär dubbelt så mycket folk som vi hade räknat med, så vi fick verkligen jobba. Det blev ett underbart kaos här i bageriet!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons