Annons

Mark sprider engelsk ölkultur

Londonbon Mark Dobinson fann kärleken i Sverige och tog mark i Växjö. Med sig tog han även sitt stora ölintresse och driver nu Chaper House, en brittiskinfluerad pub som blivit ett populärt tillhåll för både törstiga Växjöbor och besökande turister.
Växjö • Publicerad 1 september 2018
Foto: Nadia Hagberg

– I dagsläget kan vi erbjuda 152 olika ölsorter. Tillsammans med vår kunniga personal väljer vi ut den bästa ölen från hela världen.

När Mark gjorde ett av sina första besök i Sverige och Växjö i slutet av 90-talet så bestämde han sig för att göra ett pubbesök. Men valet av tidpunkt visade sig bli problematisk.

Annons

– Jag tänkte i all enkelhet ta en bärs och läsa tidningen. Men personalen i baren tittade väldigt konstigt på mig när jag gjorde beställningen. Klockan var nämligen bara tolv på dagen och då var det tydligen inga normala svenskar som drack öl.

Foto: Nadia Hagberg

Ölkulturen i Sverige på den tiden var inte heller mycket att hurra för, men mycket positivt har hänt sen dess. I Växjö finns numera en riktigt bra ölkultur tycker Mark. En av anledningarna är Chapter House, puben i centrala Växjö där han är delägare.

– Tillsammans med bland annat Bishops Arms och Kafé de Luxe har vi lyft ölkulturen i stan.

Att engelsmannen Mark överhuvudtaget hamnade i Växjö förklaras med kärlek. 1997 träffade han svenska Anna och de blev ganska snabbt sambos.

– Vi bodde sedan 15 år i London och trivdes jättebra. Men redan när vi träffades hade jag givet ett löfte om att jag en dag skulle flytta med henne hem till Sverige.

Det tog sin lilla tid men till sist infriade Mark sitt löfte och hamnade i Växjö. Tillsammans med Anna har han idag tre barn och bor idylliskt på landet norr om Växjö, en tillvaro som passar perfekt för naturälskaren Mark.

– Jag gillar både att vistas och jobba i naturen. Hemma har vi ett stort grönsaksland med ekologiska odlingar.

Till Sverige tog Mark också med sig intresset för öl. En dag på squash-passet i Växjö träffade han på Daniel Djurvall. Vänskap uppstod liksom planerna på att starta ett gemensamt affärsprojekt i form av en brittisk pub.

– Vi var runt överallt i Växjö och letade efter ett lämpligt ställe. Efter lång tids sökande fick vi tips om den här källarlokalen på Klostergatan.

Mark och Daniel såg genast potentialen, men också behovet av renovering.

Annons

– Lokalen var i dåligt skick och saknade ventilationssystem. Innertaket var dessutom extremt lågt, man kunde knappt stå upprätt. Så vi fick höja upp taket. Med hjälp av en inhyrd arkitekt från Stockholm jobbade vi fram en bra lösning.

Efter fem månaders intensiv renovering kunde Chapter House slå upp portarna i april 2016. Källarvåningen med sin engelskinfluerade stil och gemytliga atmosfär har blivit ett populärt tillhåll för Växjöborna, och även turisterna har hittat hit.

– Ja, den här sommaren var vår bästa turistsäsong hittills. Många har rekommenderat oss på olika hemsidor, så vi har haft gäster från hela Europa.

Chapter House erbjuder såväl mat som drinkar men framför allt är det ett ställe för ölälskare. I sortimentet finns för närvarande 152 olika ölsorter.

– Och vi ytterligare 16 sorter är på väg in!

Hur gör ni urvalet?

– Det är inte helt lätt med tanke på att det släpps 30 000 nya öl i världen varje vecka. Men vi delägare och personalen gillar alla öl och är specialiserade på olika typer av öl. Någon kan det mesta om mörk öl, någon annan har koll på suröl och jag till exempel har IPA som min specialitet. Sen fuskar vi lite också genom att läsa recensioner och rankingar på nätet.

Något som Mark brinner lite extra för är den ekologiska ölen. Än så länge är det fortfarande en ganska liten marknad, men Marks förhoppning är att kunna servera fler ekologiska öl i framtiden. Att få bort plasten är en annan målsättning.

– Den mesta av ölen som levereras till oss kommer idag i plastbehållare. Visserligen går 60 procent att återvinna, men jag skulle gärna se att plasten byttes ut mot ett helt nedbrytbart och återvinningsbart material.

Ett steg i riktningen mot en plastfri miljö tar Chapter House senare i höst då man kommer introducera pasta-sugrör.

– Ja, jag har beställt sugrör av pasta. Det är helt enkelt pastalängder med hål i mitten som ska fungera exakt som sugrör. Det ska bli kul att testa!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons