Annons

Mat som blir över gör gott för dem som behöver

I en stor livsmedelsbutik som Ica Maxi Växjö sorterar man varje dag bort frukt, grönsaker och andra livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas. Men i stället för att slänga sådant som fortfarande går utmärkt att äta och dricka, skänks en hel del till Diakonicentrum.
Den här texten är producerad av Ica Maxi. Den är inte skriven av VXO News journalister. • Publicerad 15 september 2018

Sedan några år tillbaka skänker butiken dessutom sin del av skörden från stadsodlingen Östrabo ekobacke till Diakonicentrums välgörande verksamhet.

– För oss är det svårt att använda det som odlas, även om vi tycker att stadsodlingen är en viktig verksamhet att stötta, och då kan det komma andra till nytta och glädje, säger Johan Herdeby, vice Handlare på Ica Maxi.

Annons

På Diakonicentrum ger man stöd och hjälp till människor i en utsatt livssituation. Hit är man välkommen för att ta en kopp kaffe, spela biljard eller läsa en tidning. Det finns duschar, tvättmaskin och även två rum där man kan vila sig. När verksamheten öppnar på morgonen står redan ett antal människor och väntar.

– Vi serverar frukost till 30–35 personer varje dag och den är gratis. Även kaffet är fritt för våra besökare medan vi tar 30 kronor för lunchen, men om man har dåligt med pengar just för tillfället kan man få upp till sju luncher på kredit. Några väljer också att jobba av sin lunch. Då gör man vad man kan och förmår, berättar Hanna van Wassenaar, husmor på Diakonicentrum.

Lunchen lagas till största delen av den mat man får från Ica Maxi och andra som stödjer verksamheten. Varje dag hämtar man lådor med bland annat grönsaker, frukt och gårdagens bröd.

– Det är prima mat, men vi kan inte sälja den på grund av skönhetsfläckar eller eftersom att förpackningarna har gått sönder. Ibland har vi färskt kött där streckkoden inte går att läsa av och då kan vi inte sälja det heller, eftersom man inte får packa om kött i butiken, berättar Johan Herdeby.

– När vi startade verksamheten för snart fem år sedan köpte vi mycket kaffe, och eftersom vi bjuder på det var det en stor kostnad, men idag behöver jag väldigt sällan beställa det eftersom vi ofta får förpackningar där någon skarv har släppt, förklarar Hanna.

Exakt vad som finns i de lådor som skänks vet man aldrig, så improvisationsrikedomen i köket är stor. Under odlingssäsongen kan man dock räkna med ordentligt med grödor från Östrabo ekobacke där Åsa Nyhlén brukar tipsa Diakonicentrum om vad som för tillfället är lämpligt att välja.

– Från början hade olika företag sin egna odlingslotter, men sedan vi 2015 blev KRAV-certifierade har vi växelbruk och då fungerar det inte att alla har sina egna lotter. I ställe stöttar företag och organisationer oss ekonomiskt genom att vara vår vän och får då plocka grödor för ett motsvarande värde, förklarar Åsa.

Dessa ekologiskt odlade grönsaker, rotfrukter och kryddor blir näringsrika och hälsosamma måltider som hamnar på tallrikarna i Diakonicentrums matsal.

– Vi har alltid soppa på tisdagarna sedan bestämmer vi på morgonen vad vi ska ha i den. Varje dag har vi ett vegetariskt alternativ. Grönsaker och potatis behöver jag nästan aldrig köpa längre, det är mest proteiner, berättar Hanna.

Förutom till frukost- och lunchserveringen räcker den skänkta maten också till andra hjälpbehövande.

Annons

– Vi kan plocka ihop en kasse med mat till en barnfamilj som har det svårt ekonomiskt. Då kan vi också skicka med annat vi fått in som blöjor, fortsätter Hanna.

Ingenting som skänks går till spillo. På fredagar äter man det som lagats under veckan och blivit över, och skulle det ändå vara något kvar delas det ut till besökarna. På en hylla finns också frukt och annat som håller på att bli för gammalt, att ta med sig hem.

– För oss som handlare känns det bra att slippa slänga sådant vi vet är bra mat. Att det kan komma till nytta och glädje är verkligen en win-win-situation, avslutar Johan Herdeby.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons