Annons

Matlagning ska bidra till integration

Publicerad 22 februari 2016
Initiativtagaren Jens Vikingsson och några av papporna som tillsammans med sina barn vill delta i projektet. Foto: Peter Svensson
Initiativtagaren Jens Vikingsson och några av papporna som tillsammans med sina barn vill delta i projektet. Foto: Peter Svensson

Ett litet bidrag i den stora integrationsfrågan. Så beskrivs projektet "Pappornas kök" som ska samla pappor och deras barn i ett kök och laga mat tillsammans. Projektets initiativtagare, Jens Vikingsson, jobbar med mat på dagarna och följde i julas nyhetsflödet som bland annat kretsade kring integrations- och flyktingfrågorna. Det var i samband med det som han kom på idén att med hjälp av mat skapa en mötesplats för integration i Växjö.

– Det är en jättestor fråga globalt men ibland kan det vara bra att se på vad jag kan göra här och nu, säger han.

Annons

Projektet har integration, matkultur och att barnen är med i köket som nyckelord. Det kommer starta vecka 9 eller 10 och gå ut på att 10-12 pappor, tillsammans med sina barn, träffas i ett hemkunskapskök någon gång i veckan och lagar mat tillsammans. Hälften av papporna ska vara svenskfödda och hälften har kommit till Sverige de senaste månaderna och åren. Papporna kommer att delas in i par och tillsammans planera en kväll, där alla deltagarna lagar maten tillsammans.

Intresset för att vara med i projektet har, enligt Jens Vikingsson, varit stort och efter ett besök på Panncentralen fanns tio personer som kommit till Sverige de senaste åren på listan.

– Det var rätt så häftigt, jag trodde inte att intresset skulle vara så högt. Det kändes som att de kände att det här skulle kunna bli bra, säger Jens Vikingsson.

Målet är att lära känna nya människor och att de under måltiderna ska lyssna på varandra och lära sig om varje persons bakgrund.

– Jag tror att det är det som saknas i dagens samhälle, en förståelse för allas situation i livet.

Pappornas kök söker fler svenskfödda pappor och kommer under tisdagen ha ett uppstartsmöte.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons