Annons

Mattor, propaganda och alla svenska drottningar

Mattor av textilpionjären Maja Wirde, belysning av propaganda och en teaterföreställning om Sveriges alla drottningar med På spåret-aktuella Josefin Johansson. Det är ett axplock av vad Kulturparken Småland presenterar i vår.
Växjö • Publicerad 27 januari 2019
Foto: Pressbild

Det är mycket spännande på gång hos Kulturparken Småland konstaterar Petter Ericsson och Nicolas Hansson, programansvarig respektive chef för publika avdelningen på Kulturparken Småland. Vårprogrammet rivstartar nu på lördag i samband med Kulturnatten då det är invigning av två utställningar.

– Det är dels Maja Wirde, tunna trådar och stora mattor, och dels Propaganda, risk för påverkan.

Annons

Maja Wirde var en pionjär inom den svenska textilkonsten, och kan beskrivas som en småländsk motsvarighet till Märta Måås Fjetterström. På utställningen visas ett urval av Majas fantastiska mattor. En som lånat ut sin Maja Wirde-matta till utställningen är Madeleine Kjellin.

– Den är underbar! Min mamma köpte mattan 1949 och sen har jag ärvt den.

Var har du mattan när den inte är på museet?

– Hemma på väggen. Jag vill inte riskera att den får smutsfläckar på golvet. På senare tid har jag fått vika upp den något eftersom jag skaffat två busiga kattungar.

Petter och Nicolas hoppas att utställningen ska resultera i att fler upptäcker att de har Maja Wirde-mattor hemma.

– Vi tror att det finns många mattor bortglömda uppe på vinden eller i förråd. Tror man sig hittat en Maja Wirde-matta så får man gärna höra av sig till oss.

Utställningen Propaganda visas på Utvandrarnas Hus och handlar bland annat om hur Nazityskland och Sovjetunionen använde sig av propagandavapnet, men också om hur dagens mediesamhälle utsätter människor för olika typer av påverkan.

– Utställningen är framtagen av Forum för levande historia och riktas framför allt till skolever och gymnasieungdomar.

Vårprogrammet bjuder även på teater. 5 mars på Utvandrarnas Hus ger På spåret-aktuella Josefin Johansson tillsammans med Robert Noack föreställningen Drottningsylt.

– Först var idén att göra en föreställning om drottning Kristina, men så tänkte jag att hon är redan så omskriven medan det finns massor av svenska drottningar som inte fått någon uppmärksamhet alls. Så istället blev det en föreställning om samtliga drottningar, från Sigrid Storråda till Silvia, berättar Josefin.

Annons

Vilken är din favoritdrottning?

– Sigrid Storråda. Efter att skilt sig från kungen Erik Segersäll så blev hon omsvärmad av mängder med friare. Vissa var väldigt efterhängsna och hon blev så ilsken att hon till sist bjöd dem på fest, satt eld på festlokalen och lät dem brinna inne.

Andra höjdpunkter under våren är en föreläsning den 8 april av författaren Elisabeth Åsbrink om orden som formade Sverige och så blir det vårkalas på Kronobergs slottsruin.

– Ja, i samband med säsongsöppningen av slottsruinen anordnar vi en festlighet med roliga aktiviteter och spännande gäster. Mer information kommer, utlovar Petter Ericsson.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons