Annons

Medvetslösa männen förgiftades av syntetisk drog

Växjö • Publicerad 28 april 2021
Foto: Lars-Goran Rydqvist

I slutet av mars hittades tre män medvetslösa på Teatertorget i centrala Växjö. En av männen, som var i 60-årsåldern, avled senare på sjukhus.

Männen blev alla medvetslösa inom 30 sekunder från det att de rökte någon form av drog och blivit förgiftade.

Annons

Polisen har nu fått svar på analysen av blodproverna, som visar att det handlar om en syntetisk drog med namnet ADB-butanica. Det är en syntetisk cannabinoid, en form av spice, som narkotikaklassades i juli i fjol.

– När det gäller syntetiska droger så pågår det en form av katt- och råttalek mellan myndigheterna och de som framställer preparaten. Om man ändrar något i sammansättningen så tar det tid innan det kan narkotikaklassas. Vi vill gå ut med en kraftfull varning för det här preparatet. Syntetiska droger kan vara direkt livsfarliga, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Smålandsposten.

En man i 40-årsåldern är delgiven misstanke om vållande till kroppsskada i samband med händelsen. Han kan också komma att misstänkas för vållande till annans död. Mannen misstänks ha tillhandahållit drogen till männen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons