Annons

Minskat lönegap mellan sjuksköterskor och undersköterskor

Kronoberg • Publicerad 24 maj 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: LINNEA RHEBORG

Lönegapet mellan sjuksköterskor och yrkesgrupperna undersköterskor och barnsköterskor ökar i hela landet – förutom i Region Kronoberg.

I regionen minskade löneskillnaden mellan sjuksköterskor och undersköterskor med 332 kronor 2021. Mellan barnsköterskor och sjuksköterskor minskade skillnaden med 446 kronor, enligt fackförbundet Kommunals medlemstidning Kommunalarbetaren.

Annons

Att lönegapet minskade i Region Kronoberg kan spåras till den kamp som Kommunal och deras medlemmar förde om att få jämbördiga ob-regler med sjuksköterskorna, som har ett lokalt avtal om förhöjda ob-tillägg. Kommunals grupper hade det förhöjda tillägget ett par år, men 2020 togs det bort för dem, men inte för sjuksköterskorna.

– Vi tryckte på oerhört mycket och det resulterade i att man sköt till i förra årets lönerevision. Man fördubblade det som det centrala avtalet gav, säger Jenny Sjöström, ordförande i Kommunals sektion för regionanställda i Kronoberg, till tidningen.

I dag är medellönen för en sjuksköterska i Region Kronoberg 32 902 kronor medan den för en barnsköterska är 28 719 kronor och för en undersköterska 27 958 kronor.

Även i region Västerbotten minskade skillnaden mellan undersköterskor och sjuksköterskor en aning förra året. Men inte när det gäller barnsköterskor.

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons