Annons

Möbelsnickaren Simon älskar att jobba med trä

Vackert, väldoftande, trevligt att ta på och starkt och lätt på samma gång. Så är trä som arbetsmaterial enligt Simon Lundqvist, hantverkaren som driver Lymon Snickeri & Design med inriktning på tillverkning och renovering av möbler.
– Jag gillar både själva hantverket och designen. Att komma på en ny idé till en möbel ger mig en kick!
Växjö • Publicerad 23 juni 2019
Foto: Nadia Hagberg

Simon Lundqvists möbelsnickeri ligger undanskymt men ändå centralt i Växjö på Industrigatan bakom Atteviks. I verkstaden, inrymd i den gamla trälängan intill järnvägen, tillverkas och renoveras både möbler, fönster och dörrar. När Magazinet kommer på besök håller Simon på att slutföra en rejäl trägrind som ska placeras vid infarten till ett hus på landet.

– Till grindarna har jag använt Accoya, ett nytt behandlat trämaterial gjort av radiata-pine med lång hållbarhetstid, bland annat med 50 års röta-garanti.

Annons

Stora och små jobb varvas för Simon. Ett väldigt omfattande men samtidigt extremt pilligt jobb var när han lagade det gamla ekgolvet i Residensets matsal härom året.

– Golvet var fantastiskt vackert och dessutom i original, men genom slitage hade det fått stora glipor och bitar hade börjat lossna. Min uppgift var att fixa småbitar av ek och laga till gliporna utan att det syntes att golvet reparerats. Ett spännande men mycket pilligt precisionsarbete!

Simon är uppväxt i Växjö men bodde några år i Malmö, där han först utbildade sig till byggnadsingenjör. Men att sitta och göra konstruktionsritningar inne på kontor var inget han trivdes med.

– Det var väldigt otillfredsställande. Man var aldrig delaktig i byggprocessen och fick aldrig se slutresultatet av jobbet. Den enda responsen var när någon ringde och sa att de hittat en fel på en ritning. Jag fick aldrig utlopp för min kreativitet och efter ett tag började det klia i kroppen.

Istället valde Simon att gå en möbelsnickarskola där 90 procent av utbildningen var praktisk.

– Jag kände direkt, det här är jätteroligt och passar mig perfekt! Bland annat praktiserade jag hos en möbelrenoverare i Skurup och fick testa på att laga allt från stolar och bordar till statyetter i gips.

Efter ett kort mellanspel som mät-tekniker ute på byggen så bestämde sig Simon för att det var möbelsnickeri han ville ägna sig åt. Tillsammans med sin sambo tog han dessutom beslutet att flytta tillbaka till Växjö-trakten. Planen var att söka anställning på något snickeri alternativt att starta något eget.

– Jag fick veta att Källs Snickeri fanns i centrala Växjö och frågade honom om jobb. Han berättade att han höll på att trappa ner men gärna hyrde ut sin verkstad inklusive maskinpark, vilket jag tackade ja till. Det visade sig vara en lyckoträff. Jag slapp dyra maskininvesteringar och kunde börja min verksamhet i lagom takt. Dessutom är det värdefullt att kunna ta del av Källs tips och råd. Han är erfaren och ställer alltid upp om det behövs.

Simon startade Lymon Snickeri & Design juni 2015 och sedan dess har han renoverat och tillverkat exempelvis stolar, bord, bänkar, byrålådor, dörrar och grindar.

– Det har flutit på bra med en jämn ström av beställningar. På våren är det mycket renoveringar av utemöbler, för övrigt varierar det mycket under året.

Annons

Vad är tjusningen med att arbeta med trämaterial?

– Det är trevligt att ta på, luktar gott, är vackert och är på samma gång starkt och lätt. Sen går det göra otroligt mycket med trä.

Förutom själva hantverket så finns det även en designer i Simon. Under renoveringar av möbler kan han komma på justeringar och förbättringar av konstruktionerna.

– Jag kan tänka, varför gjorde de inte så här istället?

Har du designat några egna möbler?

– Ja, bland annat har jag designat en solstol i trä. Men jag är inte någon säljartyp och vill inte massproducera möbler, så om jag få ut stolen på marknaden krävs nog att jag hittar en samarbetspartner.

Intresset för möbelsnickeri avspeglas även på fritiden, men då under mindre kontrollerade former.

– Ja, jag bygger och tillverkar en del träsaker hemma också, men då släpper jag loss lite mer. När det inte är på beställning så kan man ta ut svängarna mer!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons