Annons

Mördaren kostar miljoner - region vill slippa betala

Växjö • Publicerad 11 juni 2019
Rättspsyk
RättspsykFoto: Lars-Göran Rydqvist

I november 2016 knivhögg en 18-årig man en 46-åring till döds på Allbo lärcenter. Den unge mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han förflyttades till regionkliniken i Växjö och hittills har det kostat flera miljoner kronor. När domen vann laga kraft förlorade 18-åringen sitt uppehållstillstånd och Migrationsverket vill inte betala för vården utan hänvisade till förordningen om statlig ersättning för vissa utlänningar.

Annons

Region Kronoberg vill slippa räkningen men förvaltningsrätten avvisar det riktade kravet mot Migrationsverket, skriver Smålandsposten. Regionen gjorde överklagan eftersom mannen lider av en psykisk störning och att en utvisning kan verkställas först när han bedöms som frisk och släpps från regionkliniken.

– Vi sitter med en kostnad för vård som vi inte varit med och fatta beslut om. Ingen av de statliga myndigheterna tar ansvar för sina beslut och vi får betala, det är det vi vänder oss mot, säger Martin Myrskog, regiondirektör, till Smålandsposten.

Förvaltningsrätten avvisade regionens krav men det är på formella skäl. Enligt regionens egen delegation har regiondirektören rätt att besluta om yttranden i mål. Men det framgår inte enligt rätten att direktören har rätt att överklaga i ett ärende. Därför avvisas kraven, skriver Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons