Annons

Mötesplatsen som skapar gemenskap

Genom projektet Väninnor till väninnor i Alvesta har nyanlända kvinnor som har varit sjukskrivna lärt sig svenska och fått jobb. Bakom projektet står Golnoush Lundén Keshavarzi.
Alvesta • Publicerad 17 november 2018
Foto: Nadia Hagberg

På en anslagstavla hänger foton på kvinnor som lagar mat tillsammans, som simmar och som besöker Ikea. Kvinnorna på bilden är en del av projektet Väninnor till väninnor. Ett projekt som till en början gick ut på att nyanlända kvinnor skulle umgås och prata svenska tillsammans men som nu lett till att flera deltagare fått jobb på det som kallas för Mötesplatsen.

– Det fanns ett behov av att nå ut till just kvinnor som ännu inte hade lärt sig svenska och som hade varit sjukskrivna på grund av psykisk eller fysisk ohälsa, säger Golnoush Lundén Keshavarzi.

Annons

Golnoush Lundén Keshavarzi, som startade projektet, kom till Sverige från Iran 2011. Hon lockades av frihet och jämställdhet och stannade till viss del på grund av kärleken.

– Nu har jag två barn, husvagn och Volvo, skojar hon.

Mötesplatsen ligger i en stor källare i centrala Alvesta. På golvet ligger persiska mattor och rören i taket har täckts av draperier som väninnorna har sytt. Möblerna är skänkta. Golnoush pekar på en byrå som hon fått av en granne. De har också ett biljardbord, ett pingisbord och ett flipperspel.

– Flipperspelet tog jag från kommunen. Det gäller att vara snabb.

Foto: Nadia Hagberg

Zharadat är en av de kvinnor som har varit med från start. Hon bär en klänning med texten Väninnor till väninnor på ryggen. Den har gruppen sytt av ett lakan.

– Jag är väldigt tacksam för allt gruppen och jobbet här har gett mig. Jag mår bra och jag känner mig stark. Nu är jag mer självständig, berättar hon.

– I början ville du ju knappt komma hit, Zharadat. Men nu är det du som styr stället, säger Golnoush.

Golnoush titel är projektledare och integrationspedagog på Alvesta kommun. Hon tror att hennes erfarenheter, och hennes envishet, har gjort att hon drivit projektet Väninnor till väninnor till den framgångssaga det har blivit.

– Jag har krigat mycket och jag ger mig aldrig. Jag är rak och ärlig samtidigt som jag ger individerna kärlek och en klapp på axeln om det behövs. Jag vet ju själv hur det känns att komma hit. Det är därför jag är så bra på mitt arbete.

Foto: Nadia Hagberg

Hur var din integration?

Annons

– Till en början upplevde jag en del kulturkrockar. Svenskar och iranier är väldigt olika.

Golnoush träffade sin blivande man efter bara någon månad här i Sverige. Det faktum att han är svensk, och att hon har en del av sin familj här, har hjälpt henne att integrera. Hon nämner också en lärare som betytt mycket för hennes karriär.

– Ann-Louise Edmonds. Hon var min svensklärare och den som såg till att jag fick jobb på Folkuniversitetet i Växjö.

I källarens innersta rum sitter ett tiotal kvinnor runt ett bord. De lyssnar på ett föredrag om varför kvinnor i Sverige har det så bra. En föreläsare berättar om när svenska kvinnor fick rösträtt, om när p-piller blev lagligt och om föräldraförsäkring. Föreläsaren säger också att Sverige är ett jämställt land, även om det lär dröja tills dess att svenska kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Foto: Nadia Hagberg

Föreläsningen är en av många på Mötesplatsen. Flera olika organisationer och andra verksamheter brukar komma hit. Föreläsningarna kan handla om allt möjligt. Den om kvinnors rätt var något som deltagarna själva hade önskat.

– Jag är feminist och för mig är det viktigt att kvinnorna här känner att de är en del av ett systerskap. Samtidigt ska de känna att de är självständiga och att de klarar sig själva. Vissa av de kvinnor som arbetar här är de som drar hem pengar till familjen. Så var det inte i kvinnornas hemländer.

Att klara sig själv har länge varit en självklarhet för Golnoush. Sedan barnsben har hon tagit ett stort eget ansvar och siktat högt, inte minst inom simningen där hon tävlade på landslagsnivå i Iran.

– Min mamma dog när jag var liten och jag har alltid tänk: Jag vill att hon ska vara stolt om hon tittar på mig.

Foto: Nadia Hagberg

Ett av de mål som Golnoush strävar efter är att göra Väninnor till väninnor till ett socialt företag. Hon inspireras av Yalla Trappan, ett kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö.

– Att vara ansvarig för mitt projekt tar mycket tid och energi. Det är väldigt tungrott ibland och min tid räcker inte. Därför vore det bra om projektet blev till ett företag.

Annons

Golnoush har också mål inom politiken. Hon är engagerad i regionpolitiken genom Centerpartiet och planerar att ställa upp i EU-valet till hösten.

– Politik är utmanande och jag älskar utmaningar. Jag har så mycket som jag vill förändra och förbättra. Men vi får se. Förhoppningsvis får jag chansen till det.

Foto: Nadia Hagberg
Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons