Annons

Musikalisk satsning i centrala Växjö

Nu är det klart. Efter år av sökande efter ändamålsenliga lokaler så flyttar Musik i Syd snart in i det gamla församlingshemmet på Nygatan 6. Här får kammarorkestern Musica Vitae tillgång till en ny efterlängtad konsertlokal med 300 platser i före detta Sigfridssalen.
Växjö • Publicerad 8 maj 2019
Anrik fastighet fylls med toner! Musik i Syd inklusive kammarorkestern Musica Vitae får sin nya hemvistelse på Nygatan 6. En perfekt lösning, menar Eva Johnsson, Magnus Gustavsson, Susanne Rydén och Staffan Dahlström.
Anrik fastighet fylls med toner! Musik i Syd inklusive kammarorkestern Musica Vitae får sin nya hemvistelse på Nygatan 6. En perfekt lösning, menar Eva Johnsson, Magnus Gustavsson, Susanne Rydén och Staffan Dahlström.Foto: David Färdigh

– Huset ska nu genomgå en totalrenovering och ambitionen är att kunna flytta in första december, säger Susanne Rydén och Magnus Gustavsson, VD respektive Vice VD på Musik i Syd.

Musik i Syd är idag uppdelade med lokaler i både Utvandrarnas Hus och i det gamla badhuset vid Konserthuset. Särskilt för kammarorkestern Musica Vitae har frånvaron av permanenta övningslokaler och en egen konsertlokal varit bekymmersamt.

Annons

– Att ständigt behöva hitta provisoriska lösningar har varit ovärdigt för en orkester på så hög internationell nivå. Sökandet efter permanenta och ändamålsenliga lokaler är en fråga som varit på dagordningen i tio års tid, konstaterar Eva Johnsson (KD), vice ordförande för Musik i Syd i Kronoberg.

Men lagom till sitt 40-årsfirande i höst har Musica Vitae funnit en lösning i form av det gamla församlingshemmet på Nygatan 6. GBJ Bygg köpte fastigheten 2015 i syfte att bygga om det till bostadsrätter, men när detta visade sig vara svårare att genomföra än företaget tänkt sig blev de kontaktade av Musik i Syd i höstas. Och efter några månaders förhandlingar finns nu ett långsiktigt hyreskontrakt undertecknat.

– Det här är en perfekt lösning tycker alla parter, säger GBJ Byggs VD Staffan Dahlström.

Att det gamla anrika huset på Nygatan fylls med toner känns bra tycker Susanne Rydén.

– Det här är ett hus med själ som vänligt bjuder in oss att fylla det med musik. Att Musica Vitae nu får ett eget hem är efterlängtad och känns fantastiskt.

Den gamla Sigfridssalen görs om till konsertlokal och blir Musica Vitas hemmaarena.

– Vi kommer kunna ha 300 publikplatser, berättar Magnus Gustavsson.

Men först ska hela fastigheten genomgå en totalrenovering. Arbetet påbörjas redan kommande vecka berättar Staffan Dahlström och siktet är inställt på att Musik i Syd ska kunna flytta in första december. Susanne Rydén avslöjar att förutom nya lokaler pågår också arbetet att köpa in en ny Steinway-flygel. Den nuvarande är nämligen pensionsfärdig efter lång trogen tjänst och har tagit sin sista ton.

– Vi har dragit igång en insamling med målet att få ihop en miljon. Både företag och privatpersoner kan bidra genom att köpa tangenter eller strängar. Växjös egen världspianist Per Tengstrand var först ut och valde tvåstrukna diss/ess.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons