Annons

Myndigheten flyttar till Växjö

Växjö • Publicerad 15 januari 2019
Stabschef Maria Engelbrektson och Mattias Lunn.
Stabschef Maria Engelbrektson och Mattias Lunn.Foto: David Färdigh

Nationell myndighet flyttar in

Första februari flyttar MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor frågor, in vid Liedbergsgatan/Storgatan i centrala Växjö. Totalt handlar det om ett 70-tal anställda. Nästan alla är nyrekryterade.

Annons

– Det är unga, samhällsengagerade människor som tycker det är spännande att vara med och bygga upp något nytt, säger stabschefen Maria Engelbrektson.

Magazinet besöker MUCF i deras provisoriska lokaler på Videum vid Linnéuniversitetet. Härifrån har rekryteringsarbetet pågått sedan i våras. Från Stockholm följer tre anställda med och ett antal pendlingsavtal har tecknats, för övrigt handlar det till största delen om nyrekryteringar.

– Det är en väldigt speciell situation att ha en nästan 100 procentig personalomsättning, men lyckligtvis har vi en del överlappningar där tidigare personal varit kvar under en övergångsperiod och delat med sig av sin kunskap och erfarenheter till de nyanställda. Tur i oturen var också att Migrationsverket minskade ner sin verksamhet i Växjö. Många av deras skickliga handläggare har sökt sig till oss.

Totalt handlar det om ett 70-tal anställda som kommer ha sin arbetsplats i Växjö.

– De kommer från hela södra Sverige. Framför allt är det unga människor med ett stort samhällsengagemang. Många lockas också av möjligheten att vara med och bygga upp en ny organisation.

En av dem som börjat i Växjö är Kalmarbon Mattias Lunn.

– Jag har jobbat mycket med ungdoms- och demokratifrågor tidigare. Här på MUCF håller jag nu på med ett projekt gällande skolval inför EU-valet den 26 maj.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har funnits i nuvarande tappning sedan 2014 och generaldirektör sedan tre år tillbaka är Lena Nyberg. Hon berättar att myndigheten har fyra huvuduppgifter, bland annat att göra analyser och ta fram kunskapsunderlag för ungdomspolitiken.

– Vi jobbar sektorsövergripande kring ungdomars situation i dagens samhälle.

Hur mår dagens unga?

Annons

– Det är väldigt tudelat. Vi ser att det finns en ungdomsgrupp som har det bättre än någonsin gällande både ekonomi och trygghet. Samtidigt finns det en grupp som har det mycket sämre än tidigare. Det finns växande klyftor, vilket är en stor samhällsutmaning!

MUCF:s andra huvuduppgift är att jobba med politiken för det civila samhället, något som inkluderar föreningslivet i vid bemärkelse. Myndigheten ger också nationella bidrag till civilsamhällets aktörer. Under 2018 delade myndigheten ut cirka 350 miljoner.

– Barn- och ungdomsorganisationerna får den största biten, runt 200 miljoner.

Den fjärde huvuduppgiften handlar om att sköta EU-programmen för unga, vars syfte är att ge ungdomar möjlighet att studera och jobba som volontär i Europa.

Att flytta en sådan kunskapsintensiv och nätverksbaserad myndighet som MUCF har varit en stor utmaning konstaterar Lena Nyberg, men nu har en personalstyrka på 70 medarbetare rekryterats. Första februari går flyttlasset till det permanenta kontoret på Liedbergsgatan/Storgatan i Växjö.

– Vi har många som kommer pendla från Jönköping, Kalmar, Karlskrona och Lund. Att få lokaler i centrala Växjö nära järnvägsstationen var därför ett viktigt önskemål som vi lyckats uppfylla.

Totalt handlar det om cirka 1500 kvadratmeter som byggts om och anpassats för MUCF:s verksamhet. Stabschefen Maria Engelbrektson ser flytten till fasta lokaler som en tydlig markering.

– Den första februari är all personal på plats och då börjar verksamheten på allvar. Sen kommer det förmodligen ta några år innan hela organisationen satt sig.

Är all rekrytering avslutad nu?

– Nej, vi söker fortfarande personal till några tjänster. Som myndigheter tillförs vi dessutom ofta nya uppdrag, så vi kommer ha rekryteringsbehov även framöver!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons