Annons

Myndigheten försvårar för Växjöföretag

Publicerad 22 mars 2017
Foto: Olof Elfversson, Smålandsposten
Foto: Olof Elfversson, Smålandsposten

Det är Trafikverket som ansvarar för vägskyltar och för att få sätta upp en skylt som visar vägen till ett besöksmål krävs myndighetens tillstånd. Detta har gjort att flera besöksnäringar fått avslag på sina ansökningar, något som leder till att inte alla hittar fram till den aktuella platsen. För att komma till bukt med detta vill nu moderater i tekniska nämnden att kommunen ska agera.

I en skrivelse föreslås att kommunen genom näringslivskontoret ska föra en dialog med det lokala näringslivet om vad som krävs för att möjliggöra framtida utveckling. Man vill även att det i kontakter med Trafikverket ska markeras vikten av vägvisning till företag på landsbygden.

Annons

– Hela Sverige ska leva, då är det av största vikt att våra myndigheter bidrar till att möjliggöra för företag på landsorten att vägleda besökare till sina verksamheter. Det är en förutsättning för att de ska kunna växa och fortsätta att erbjuda arbetstillfällen i närområdet, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

Bland annat lyfts Pannkakshuset i Tolg upp som ett exempel, som trots 12 000 besök under en säsong nekats skyltning av Trafikverket.

– Kraven är ganska hårt satta av Trafikverket och när vi träffar företag på landsbygden så kan man känna av en uppgivenhet. Pannkakshuset i Tolg är en aktör som engagerar ungdomar och skapar jobb, men trots att tekniken går framåt så går de miste om besök när skyltning saknas. Små företag på landsbygden är inte bara viktiga för bygden – de är också viktiga ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons