Annons

Myndigheten missade att skicka ut restriktioner

Kronoberg • Publicerad 28 november 2020
.
.Foto: LENNART MÅNSSON

Coronaviruset har spridit sig på minkfarmer runt om i världen och viruset kan mutera hos minkarna. I Sverige har striktare restriktioner införts i Sverige som farmarna ska ha informerats om men enligt Djurrättsalliansen har Jordbruksverket missat att informera nästan hälften av landets farmer, däribland minkfarmen i Kronoberg.

I offentliga handlingar från Jordbruksverket som Djurrättsalliansen begärt ut och granskat framgår det att närmare hälften av de minkfarmer som är aktiva i Sverige idag inte har informerats om de nya restriktionerna och bland annat har minkfarmer med konstaterad smitta missats. Däremot har minkfarmare som inte varit verksamma på flera år fått informationen skickad till sig.

Annons

– Uppenbart har ansvarig myndighet inte koll på vilka minkfarmer som är aktiva i Sverige i dagsläget och därmed kan inte politiker och myndigheter ”följa utvecklingen noggrant”. Frågan är vad konsekvenserna blir av att hälften av alla minkfarmer i landet inte fått de nya restriktionerna skickade till sig. Att coronaviruset sprids bland djuren på minkfarmerna är allvarligt men bara ytterligare en till raden av de redan befintliga skäl att avveckla pälsdjursfarmerna, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I dagsläget finns det 36 aktiva minkfarmer kvar i Sverige.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons