Annons

Nära få benet amputerat – nekas sjukersättning

Vid en våldsam bilolycka 2016 skadade Växjöbon Erol Polat sin fotled så allvarligt att han riskerade amputation. Trots fem operationer, ständiga smärtor och läkarnas bedömning att han kommer få halta resten av livet förvägras han sjukersättning av Försäkringskassan.
Växjö • Publicerad 1 september 2018
Foto: David Färdigh

– Förutom det ekonomiska bortfallet så känns det kränkande att de varken tror på mig eller läkarna. Jag vill ha ett svar på vad de grundar sitt beslut på!

De senaste åren har en mängd fall uppmärksammats där människor trots allvarliga sjukdomar eller skador fått avslag om sjukersättning från Försäkringskassan. Kritikerna menar att myndigheten har alltför snäva och hårda bedömningskriterier, som dessutom ofta går helt i strid med läkarnas bedömningar. Någon som instämmer i kritiken är Växjöbon Erol Polat, som fick se sin tillvaro fullständigt gå i kras efter en bilolycka i maj 2016.

Annons

– Jag var på väg hem till Växjö från min restaurang i Osby. Det regnade kraftigt, blev vattenplaning och jag tappade kontrollen över bilen.

Bilen for av vägen och i kraschen som följde skadade Erol sin högra fotled så allvarligt att läkarna övervägde att amputera.

– Fotleden var helt av och det var ett stort öppet sår. Jag transporterades till Malmö där de satte in elva skruvar och gav mig antibiotikabehandlingar. Sedan följde flera gipsbehandlingar.

De första sex månaderna efter olyckan beviljades Erol sjukersättning men när det var dags för en ny bedömning så blev det avslag från Försäkringskassan. De ansåg att hans arbetsförmåga inte var tillräckligt nedsatt och att han därför skulle stå till arbetsmarknadens förfogande.

– Vid den tidpunkten var jag huvudsakligen sängliggande och kunde enbart ta mig fram med hjälp av kryckor. Överläkaren i Malmö skickade ett intyg där han jämförde mina besvär med en underbensamputation och gjorde bedömningen att det inte var skäligt att jag skulle stå till arbetsmarknadens förfogande.

Men Försäkringskassan var kallsinniga. Erol har överklagat till Förvaltningsrätten men fått avslag gång på gång.

– Sedan olyckan har jag genomgått fem operationer och en sjätte operation är på gång. Läkarna säger att min skada är väldigt komplicerad och att jag aldrig kommer bli helt återställd. Jag får räkna med att halta mig fram resten av livet.

Hur har olyckan och skadan förändrat ditt liv?

– Det har kastat om allt. Jag fick ge upp min restaurang, jag förlorade mina inkomster och när jag inte heller fick sjukersättning raserades ekonomin. Jag och min fru har klarat oss genom att låna pengar. Det har varit en ständig oro. Jag har mått väldigt dåligt!

Det är framför allt frustrationen över att ha läkarintyg men ändå inte bli trodd som gör mest ont menar Erol.

Annons

– Jag vill ha ett rakt svar från Försäkringskassan. Vad grundar de sin bedömning på? Hur motiverar de sitt avslag? Jag kräver ett svar!

Läkarintyg ger i sig inte automatisk rätt till ersättning framhåller Försäkringskassan som svar på kritiken som riktats mot myndigheten.

– Våra handläggare bedömer förmågan att arbeta, inte sjukdomen eller symtomen i sig. Om två personer har råkat ut för precis samma sak kan den ena har rätt till ersättning utan att den andra har det. Exempelvis kan den som sitter på kontoret framför en dator arbeta som vanligt med ett brutet ben, men det kan troligtvis inte en idrottslärare, säger Jonathan Ohlin, pressekreterare på Försäkringskassan.

Hur går det till när era handläggare gör sina bedömningar om arbetsförmågan?

– Vi anlitar försäkringsmedicinska rådgivare som experter i medicinska frågor som uppstår i handläggningen. Dessa är medicinskt kunniga och ger handläggarna stöd i att förstå och analysera informationen i läkarintygen, men fattar inga beslut om sjukpenning.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons