Annons

Nästan ett års kö för magnetröntgen i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 29 november 2021

Här saknas innehåll

Väntetiden för MR-undersökningar i Kronoberg är just nu betydligt längre än önskat. Den som behöver en undersökning med magnetkamera kan få vänta i nästan ett år i dagsläget, enligt P4 Kronoberg. Anledningen till det beror delvis på pandemin och att röntgenavdelningen nyligen renoverats.

För att komma ikapp har Region Kronoberg nu infört MR-undersökningar på kvällar och helger, det skriver Smålandsposten.

Annons

Även kön till mammografin är för lång. Enligt Socialstyrelsens rekommendationer ska screeningen ske var 18-24:e månad för att bröstcancer ska upptäckas i tid, men i Kronoberg är kötiden just nu 31 månader.

– Det är allvarligt. Vi gör allt vi kan för att hitta lösningar till detta, även där är vi ute bland privata aktörer och försöker hitta hjälp, säger Fredrik Larsson som är chef för röntgen i regionen till Smålandsposten.

I nuläget kommer mammografi inte att erbjudas på helger. Men när det finns resurser är planen att köra igång med det också, uppger Fredrik Larsson för tidningen.

Region Kronoberg har nyligen investerat i nya magnetkameror till Centrallasarettet i Växjö.
Region Kronoberg har nyligen investerat i nya magnetkameror till Centrallasarettet i Växjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons