Annons

Nexhat har byggt upp sitt företag med järnvilja

Nexhat Bojaj kom till Sverige från Kosovo 2011. Redan två månader efter ankomsten startade han företaget NB Hantverksservice. Tre tuffa år följde innan han lyckades etablera sig i branschen. Idag driver han en snabbväxande verksamhet, bland annat är han en av dem som ligger bakom renoveringen av nyöppnade Villa de Luxe.
– Mitt råd är att alltid kämpa vidare och aldrig ge upp. Jag ogillar när folk säger, ”Tyvärr, det går inte”.
Växjö • Publicerad 14 april 2019
Foto: David Färdigh

Det kan löna sig att affärsmingla i utelivet. Nexhat är sedan länge en av stamgästerna på Kafé de Luxe och det var där han lärde känna ägaren Nils Hector.

– Jag träffade honom första gången 2014. Vi började prata och i egenskap av hantverkare tipsade jag honom om att trappan behövde repareras. Några år senare fick jag uppdraget att laga deras verandadörr och sedan följde en rad projekt.

Annons

Största projektet hittills är renoveringen av Villa de Luxe, den gamla komministerbostaden mitt i Växjö som genomgått en grundlig renovering och som nu förvandlats till stämningsfull retro-inspirerad restaurang.

– Vi påbörjade renoveringsarbetet i maj i fjol, tog en paus under sommaren och startade åter i september. Allt var klart nu i slutet av mars.

Isolering, trappor, dörrar och väggar är bara ett axplock av allt som bytts ut. När renoveringen var som mest intensivast berättar Nexhat att det ibland kändes som kaos i huvudet, men att det samtidigt alltid fanns en väldig tydlig målbild.

– Nils Hector och övriga delägare hade en klar vision om hur det skulle se ut och slutresultatet blev precis som de planerat. Alla är jättenöjda.

Nexhats resa från okänd nyföretagare till etablerad aktör startade 2011. Det var då han anlände till Sverige. Erfarenhet och kunnande som hantverkare hade han med sig från hemlandet Kosovo och som hantverksanställd i Tyskland, men att ta sig in på den svenska marknaden visade sig inte vara det lättaste.

– Jag bodde i Lessebo och cyklade omkring och erbjöd mina tjänster åt olika bygg- och hantverksföretag, men alla sa tvärt nej. De tyckte min svenska var för dålig. Kom tillbaka när du kan språket, löd budskapet.

Nexhat lät sig dock inte nedslås. Istället fylldes han av revanschlystnad och redan två månader efter sin ankomst till Sverige startade han sitt företag Lessebo Hantverksservice, som sedan bytte namn till NB Hantverksservice när han flyttade till Växjö.

– Jag visste ingenting om att vara företagande i Sverige, men min sambo och hennes pappa hjälpte mig med det administrativa pappersarbetet.

Nexhat cyklade runt och delade ut A4-blad i brevlådor för att införskaffa jobb. Snart började det ringa i mobilen. Någon ville ha sin hall ommålad, en annan ville byta fönster och få sin balkong renoverad. Inledningsvis var det mindre jobb, som så småningom skulle generera större uppdrag.

– Det kunde börja med att jag målade takkuporna och sedan kom en beställning på att byta ett helt tak.

Annons

De första tre åren som företagare beskriver Nexhat som tuffa. Han var ny i branschen och möttes med viss skepsis.

– Konkurrenterna tog mig nog inte på allvar. De tänkte nog, den där nya killen försöker ta jobb men han kommer aldrig att lyckas.

Du övervägde aldrig att ge upp under de här tuffa åren?

– Nej, jag visste vad jag kunde och ville visa dem att det gick. Att ge upp fanns aldrig i mina tankar. Jag ogillar när folk säger, ”tyvärr, det går inte”.

Nexhat kämpade raskt vidare och nöjda kunder resulterade i rekommendationer, vilket i sin tur gjorde att det började trilla in jobb från både Hovmantorp, Kosta och Växjö.

– 2014 vände det på allvar. Då hade jag byggt upp ett namn. Sen dess har det bara gått uppåt!

I dag är Nexhat verksam i hela Kronoberg och Karlskrona kommun samt utför även vissa renoveringar i Malmö. Tempot är högt. Emellanåt kan det bli arbetsdagar på uppemot 15 timmar och helgjobb, men ibland unnar han sig en ledig dag mitt i veckan.

– Det bästa med att driva företag är friheten att själv få styra över sina dagar.

Hur ser dina framtidsdrömmar ut? Kommer du expandera ytterligare och anställa folk?

– Ja, tanken är att i framtiden kunna anställa. Jag vill fortsätta växa!

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons