Annons

Norrmalmstorgsdramat på bio

Växjö • Publicerad 3 juli 2019
Foto: Pressbild

Gisslandramat på Norrmalmstorg 1973 har blivit en omtalad händelse genom åren. Nu blir det också en film. I den internationella filmen "Stockholm" syns bland annat Shanti Roney och Noomi Rapace.

Under uppmärksammade former genomfördes ett bankrån på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm i augusti 1973. Händelsen har gett upphov till begreppet Stockholmssyndromet, efter att gisslan litat mer på rånarna än på myndigheter och polis.

Annons

Den nya filmen "Stockholm", med premiär den 5 juli, är inspirerad av det ökända gisslandramat i huvudstaden. Det beskrivs som en svart dramakomedi med Noomi Rapace i en roll som bankkassörska, Ethan Hawke som bankrånare och Shanti Roney som statsminister Olof Palme.

Filmen är baserad på "en absurd, men sann historia" men många detaljer skiljer sig från hur det egentligen var 1973. Namn och händelser är delvis ändrade.

"Lars Nyström stegar in på Kreditbanken i yvig peruk och cowboyhatt, drar vapen och skickar ut alla utom kassörskorna Bianca och Klara. Hans plan är att få loss en miljon dollar, begära ut sin kumpan Gunnar Sörensson ur fängelset och dra iväg i en flyktbil av samma märke som Steve McQueen körde i Bullitt. För ingen kan väl neka en något när man erbjuder gisslan i utbyte? Men snart sitter en allt mer hysterisk Lars i telefon med den motsträvige Olof Palme, en till gisslan dyker upp att hålla reda på och allehanda bisarra lögner sprids i medierna. Bianca börjar inse att Lars är mer pålitlig än deras förmodade räddare. Frågan är hur de alla säkert ska kunna lämna banken…", står det i beskrivningen till filmen.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons