Annons

Nu erbjuds nya grupper en påfyllnadsdos

Kronoberg • Publicerad 6 december 2021
.
.Foto: PETTER ARVIDSON

Personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom eller är födda 1971 eller tidigare kan nu boka tid för en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

Personer i länet som ingår i de medicinska riskgrupperna kommer att få ett brev med information om att de är välkomna att ta sin påfyllnadsdos på vårdcentral om det gått sex månader sedan dos 2. De erbjuds också att vaccinera sig mot säsongsinfluensa samtidigt.

Annons

Dessutom får personer som är 50 år eller äldre möjligheten att boka tid för en påfyllnadsdos. Det är viktigt att det har gått minst sex månader sedan dos 2. Vaccinationen kommer att ske på regionens vaccinationsplatser.

Personer med insatser enligt LSS eller beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken får också möjlighet att boka en påfyllnadsdos. Personer som har insatser enligt LSS och som bor på kommunala LSS-boenden kommer att vaccineras av kommunerna. Övriga personer som får stöd enligt LSS eller assistansersättning bokar in sig på någon av länets vaccinationsplatser för en påfyllnadsdos.

Fakta

Medicinska riskgrupper

Dessa är de medicinska riskgrupperna enligt Folkhälsomyndighetens definition:

– Kronisk hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke och hypertoni

– Kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma

– Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)

– Kronisk lever- och njursvikt

– Diabetes typ 1 och typ 2

– Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling

– Downs syndrom

– Gravida kvinnor med särskild graviditetsrelaterad riskfaktor som till exempel äldre än 35 år, hypertoni, diabetes, BMI över 30 eller annan faktor efter individuell bedömning.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons