Annons

Nu firar vi livets myller!

Debattartikel av Rebecka le Moine (MP) och Cheryl Jones Fur (MP).
Växjö • Publicerad 22 maj 2019
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Idag firas den biologiska mångfaldens dag. Fler kräver en tuffare naturpolitik för att ta oss bort från den miljökris vi nu befinner oss i, orsakad av politik som bygger på kortsiktiga mål. En annan framtid är möjlig, än den där arternas namn glöms bort i takt med att livet sinar. Blomstrande ängar, djupa skogar och forsande älvar, surret på midsommarafton, vågornas skvalpande eller fjällens tystnad. Miljöpartiet grundades av miljörörelsen, för solidaritet med allt liv på jorden.

Forskarna kallar tiden vi lever i för antropocen, en tid där människan dominerar. Vi lever i den sjätte massutrotningen av arter, där arter utrotas 100-1000 gånger snabbare än de skulle gjort om människan inte drev på utrotningen. Ändå känner vi bara till en bråkdel av alla arter, vilket betyder att arter vi inte ens känner till sannolikt utrotas. Enligt IPBES-rapporten, den biologiska mångfaldens motsvarighet till klimatets IPCC-rapport, hotas nu en miljon arter. Men vi har kunskapen om vad vi kan göra för att undvika miljöförstöring och istället stärka våra ekosystem.

Annons

Ett sätt att hjälpa bevara arter och ekosystem är att formellt skydda värdefulla naturområden, något som vi i Miljöpartiet driver lokalt, nationellt och globalt. Åsnens nationalpark bildades 2018 för att kunna bevara det artrika landskapet av sjöar, öar, skogar och våtmark. 2016 utökades Bokhultets naturreservat i Växjö kommun med 400 hektar och 2018 bildades även Hovshaga naturreservat.

Men arterna känner inga gränser. Enligt en intervjustudie i EU är den folkliga viljan för att EU ska vidta åtgärder för biologisk mångfald stor. Därför måste EU skydda och återställa naturen och den biologiska mångfalden och fokusera mer på att hjälpa medlemsländerna att skydda, sköta och restaurera naturområden. Miljöpartiet går till EU-val på en satsning på minst 10 miljarder euro mer på detta. Vi vill även att EU:s nuvarande naturvårdsdirektiv implementeras, från höga ambitioner i Bryssel till kommunnivå.

Den biologiska mångfalden handlar om variationen av livsformer på jorden. Det är en mångfald som bygger upp fungerande ekosystem, som är grunden för liv idag och i framtiden. Därför är det också viktigt att rösta för naturen i EU-valet, för ett parti som står upp för allt liv på jorden.

Rebecka Le Moine (MP), riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald

Cheryl Jones Fur (MP), språkrör för MP Kronoberg

VILL DU OCKSÅ SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? MAILA DIN TEXT TILL TIPS@VXONEWS.SE

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons