Annons

Nu införs en avgift för att använda vårdens laddstolpar

Efter ett beslut 2018 har flera nya laddningsstationer för elbilar installerats vid regionens offentliga fastigheter.
Hittills har elen varit gratis, men nu ska regionen införa en avgift för besökare och personal vid exempelvis sjukhus och vårdcentraler.
– När det blir fler och fler som använder det så går det åt mer el för kommunerna, säger Britt-Louise Berndtsson (C).
Kronoberg • Publicerad 18 november 2021
Britt-Louise Berndtsson (C), ordförande i regionfullmäktige, önskar att fler laddstolpar installeras.
Britt-Louise Berndtsson (C), ordförande i regionfullmäktige, önskar att fler laddstolpar installeras.

Under regionfullmäktiges sammanträde den 27 oktober beslutade styrelsen att införa en avgift för elen från alla laddstolpar som är placerade vid Region Kronobergs fastigheter och arbetsplatser. Det inkluderar till exempel sjukhus och vårdcentraler.

Avgiften för besökare och patienter blir 15 kronor i timmen, utöver den ordinarie fastställda parkeringsavgiften. För regionens personal som använder reserverade parkeringsplatser blir avgiften fem kronor i timmen.

Annons

– Det finns ingen tid satt, utan det kommer införas så fort tekniken är på plats. Om inte alla laddstolpar är på plats så blir det allt eftersom laddstolparna kommer på plats, säger Britt-Louise Berndtsson (C), ordförande i regionfullmäktige.

För att elen från laddstolparna inte ska bli en skattepliktig förmån för anställda vid regionen ställs effekten ned för att motsvara kostnaden på fem kronor i timmen.

– Om man får mer el än vad man betalar är det en förmån. För att man ska inte råka ut för skatteförmån, alltså att man blir beskattad i efterhand, så får personal mindre kilowatt i sin bil eftersom de betalar mindre. Där det finns parkeringsavgifter måste offentligheten eller arbetsgivaren ta betalt, annars anses det vara en förmån för personal, förklarar hon.

Foto: DENNIS YLIKANGAS

Är det tvunget att införa den här avgiften för besökare?

– Gratis el har inledningsvis erbjudits av flera kommuner för att uppmuntra folk till att byta till elbil. Det har gjorts genom olika projekt och kanske bidrag för att installera de här laddstolparna. Men när det blir fler och fler som använder det och det blir ordinarie verksamhet så går det åt mer el för kommunerna. Därför tittar kommunerna nu på hur man ska kunna ta betalt.

Men om man vill uppmana fler till att köra elbilar borde man inte fortsätta att erbjuda elen gratis då?

– Det har man gjort inledningsvis men det vi behöver enligt mig är ju fler laddstolpar, så att vi inte blir nervösa över vart vi ska ladda nästa gång, säger hon och refererar till sig själv och hennes egen elbil.

Fakta

Laddstolpar vid regionens fastigheter

2018 fick regionstyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa laddinfrastruktur vid regionens arbetsplatser och fastigheter. Året därpå godkändes planerad installation av laddstolpar på Ljungby lasarett, samt på Region Kronobergs vårdcentraler i Moheda, Ingelstad, Lessebo, Markaryd, Tingsryd och Teleborg. På vissa ställen är tekniken redan uppförd – på andra inte.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons