Annons

Nu kan du få böter för ”hög och störande musik”

Sverige • Publicerad 4 juli 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Lena Gunnarsson

Från 1 juli får polisen utfärda ordningsböter till de som spelar ”hög och störande musik”, exempelvis från en bil.

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, säger Jesper Molander, polisinspektör vid Noa.

Annons

Tidigare har ordningsbot för förargelseväckande beteende enbart kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, men nu utvidgas alltså möjligheten. Boten för störande hög musik blir 1 000 kronor.

Fakta

Nya lagen

Vad är egentligen ”hög och störande musik”?

Svar: Det är upp till polis på plats att göra bedömningen om musiken är så pass hög att den stör allmänheten.

Vem bötfälls om den störande musiken kommer från ett fordon?

Svar: Det är föraren som bär det största ansvaret för musikspelanden och är också den som har störst möjlighet att påverka volymen och platsen där musiken spelas. Det är även möjligt att ytterligare individer i eller utanför fordonet blir föremål för ett utfärdande av ordningsföreläggande, beroende på hur de beter sig och hur deras påverkan på musikspelandet bedöms.

Gäller lagen även lägenheter eller restauranger där det spelas så pass hög musik att det stör allmän plats?

Svar: Det är teoretiskt möjligt att spela musik från lägenhet eller restaurang på ett sådant sätt att det skulle kunna ses som förargelseväckande men i praktiken är det nog ovanligt att det sker.

Källa: Polisen.se

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons